Home » Свят » Русия към САЩ: Да намерим сили и мъдрост

Русия към САЩ: Да намерим сили и мъдрост

Русия призовава САЩ и другите западни страни да се върнат към съвместни усилия в областта на оръжейния контрол, каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Уверен съм, че всички ние ще успеем да намерим достатъчно сили и мъдрост, за да преодолеем кризата, да запазим и укрепим съвременната система от международни споразумения в областта на контрола над въоръженията и неразпространението, като я допълним с нови договорености“, заяви Лавров на пленарно заседание на Конференцията по разоръжаването в Женева.

В същото време той подчерта, че процесът на съкращаване на ядрените оръжия на двустранна руско-американска основа вече се е изчерпал, както показва кризата около договора за ракетите със среден обсег, и е необходимо да му се придаде многостранен характер, приемлив за всички съответни държави.

Лавров отбеляза също, че Русия е открита за продължаване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО-3), въпреки че представители на САЩ твърдят обратното. В Москва не искат печалната участ на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег да застигне и СНО-3, чието действие изтича на 5 февруари 2021 г., каза той. „Русия е за продължаването му за още 5 г. Това би позволило да не се допусне деградация в сферата на стратегическата стабилност, а също да се спечели време за проучване на възможните подходи към появяващите се сега в света нови видове оръжия, и на начините да се разпространят върху тях методите за контрол, тъй като не всички такива оръжия се покриват от действащия договор за стратегическите нападателни оръжия“, подчерта Лавров.

Руският външен министър засегна и въпроса за планираното от САЩ разполагане на елементи на противоракетна отбрана в космоса. Според него това ще бъде заплаха за космическите обекти на неугодните на Вашингтон страни. Той обърна внимание, че държавите участнички в конференцията по разоръжаването отдавна не могат да стигнат до съгласие за началото на преговори по предотвратяване на разполагането на оръжие в космоса.

Швейцария
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Треньор на Левски вариант поста в Етър

Треньорът от школата на Левски – Георги Тодоров е сред вариантите за нов треньор на ...

Докато ние им гледаме сеира, те си уреждат келепира!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Докато ...

Редактор в италианския Corriere dello Sport: Какво е расисткото в това заглавие?

Редакторът в италианския Corriere dello Sport – Иван Дзазарони, защити заглавието на медията „Черен петък”, ...

Още по-евтин кросоувър от VW (ВИДЕО)

Компанията Volkswagen публикува видео тийзър на новия си нискобюджетен кросоувър, който трябва да се появи ...

Дуо чужденци на тайни преговори с ЦСКА

Двама чуждестранни футболисти са били в София за преговори с ръководството на ЦСКА, съобщава БЛИЦ. ...

“Парижкият заговор”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Съобщавам ...