Home » Свят » Русия към САЩ: Да намерим сили и мъдрост

Русия към САЩ: Да намерим сили и мъдрост

Русия призовава САЩ и другите западни страни да се върнат към съвместни усилия в областта на оръжейния контрол, каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Уверен съм, че всички ние ще успеем да намерим достатъчно сили и мъдрост, за да преодолеем кризата, да запазим и укрепим съвременната система от международни споразумения в областта на контрола над въоръженията и неразпространението, като я допълним с нови договорености“, заяви Лавров на пленарно заседание на Конференцията по разоръжаването в Женева.

В същото време той подчерта, че процесът на съкращаване на ядрените оръжия на двустранна руско-американска основа вече се е изчерпал, както показва кризата около договора за ракетите със среден обсег, и е необходимо да му се придаде многостранен характер, приемлив за всички съответни държави.

Лавров отбеляза също, че Русия е открита за продължаване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО-3), въпреки че представители на САЩ твърдят обратното. В Москва не искат печалната участ на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег да застигне и СНО-3, чието действие изтича на 5 февруари 2021 г., каза той. „Русия е за продължаването му за още 5 г. Това би позволило да не се допусне деградация в сферата на стратегическата стабилност, а също да се спечели време за проучване на възможните подходи към появяващите се сега в света нови видове оръжия, и на начините да се разпространят върху тях методите за контрол, тъй като не всички такива оръжия се покриват от действащия договор за стратегическите нападателни оръжия“, подчерта Лавров.

Руският външен министър засегна и въпроса за планираното от САЩ разполагане на елементи на противоракетна отбрана в космоса. Според него това ще бъде заплаха за космическите обекти на неугодните на Вашингтон страни. Той обърна внимание, че държавите участнички в конференцията по разоръжаването отдавна не могат да стигнат до съгласие за началото на преговори по предотвратяване на разполагането на оръжие в космоса.

Швейцария
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кавги и заплахи за бой на летище София

В абсурдна ситуация изпаднаха стотици българи и туристи, които трябваше да пътуват от Летище София ...

Ани Цолова се връща в телевизията?

От няколко месеца Ани е подновила тесните контакти със свои колеги от bTV, твърдят хора ...

Деси Слава на плажа с приятеля си (СНИМКИ)

Деси Слава е доста напълняла, забеляза репортер на „Блиц“, който я излови на несебърски плаж. ...

Битката за Шипка спасява България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Битката ...

Лошото момиче на рапа отново е тук (ВИДЕО)

Рапърката Миси Елиът издаде нов албум – „Iconology“ след 14-годишна пауза, съобщи Контактмюзик. Предишният ѝ ...

Реал стъпи накриво на Бернабеу

Отборът на Реал Мадрид стъпи накриво срещу непретенциозния тим на Валядолид в мач от 2-рия ...