Home » Свят » Румен Радев: Трябва ни европейски подход към Северна Македония

Румен Радев: Трябва ни европейски подход към Северна Македония

Трябва да подхождаме към Македония на основата на европейските ценности за добросъседство и да прилагаме европейските принципи и критерии, когато отстояваме нашия национален интерес. Споделих съвсем откровено и с председателя на парламента, и с президента, че очаквам друга динамика в работата на мултидисциплинарната експертна комисия, която изостава в своята работа.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Скопие, където присъства на церемонията в парламента по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония – Стево Пендаровски. Радев беше единственият президент на страна от ЕС на церемонията.

По думите му България трябва да има европейски подход към Република Северна Македония и трябва да продължаваме работа в две основни направления. Европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония са от изключителна важност за България. Затова трябва всеобхватно да помагаме, да подкрепяме усилията на страната за покриване на критериите за членство. Защото, както казах и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език, посочи Радев.

Поканих президента Пендаровски да ни гостува в България и той прие моята покана. Диалогът с него се получава. Северна Македония ни е най-близката държава. И двамата поехме ангажимент работата ни по договора за добросъседство да продължи“, добави гостът от София.

Северна Македония
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ехото на Москва: Смятахме ги за васали. Затова днес ни плюят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Буквално ...

Софтуерните решения са факторът в съвременната текстилна индустрия

Бързина, ефективност, висока производителност и неограничени възможности. Всички тези думи могат да бъдат отнесени към ...

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

С 250%, до 137.3 млн. USD, се е увеличил стокообменът между България и Индонезия през ...

Слави Трифонов: НСО трябва да бъде закрито

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Знаете ...

До края на седмицата става ясно защо спря излъчването на Хоризонт

След изслушването му от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС заместник-главният прокурор Иван ...

Защо Брижит Макрон била желана от всички мъже (СНИМКИ)

Коя е 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон, съпруга на 39-годишния френски президент Еманюел Макрон? Брижит ...