Home » България » Румен Радев: Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител Александър II

Румен Радев: Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител Александър II

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“ по повод националния празник на България – 3 март.

Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви, изтъкна държавният глава.

„Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата, Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци“, каза президентът.

Той посочи, че свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител Александър Втори.

„През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни воини от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза още държавният глава.

Той цитира руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който след години е написал: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да бъде човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повелява християнското човеколюбие и собственото наше достойнство“, заяви още президентът Радев.

„Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои“, каза в словото си президентът Румен Радев.

Сред присъствалите на тържествената заря-проверка по повод на Националния празник бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, българският патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, народни представители, дипломати.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Peugeot се обединява с Fiat Chrysler?

Семейство Пежо, един от трите най-големи акционери в Peugeot Société Anonyme (PSA), е готово да ...

Населението се топи, операциите се увеличават

Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. Не всички лечебни заведения, ...

Калфин: Няма ефект от санкциите срещу Русия

Икономиката на Русия просто се адаптира към наказателните мерки на западните страни и в един ...

В Германия искат да изгонят посланика на САЩ

Заместник – председателя на Бундестага Влфганг Кубицки призова посланикът на САЩ да бъде изгонен от ...

Забранили турския език в завод на BMW

Началник на отдел във фабриката на BMW в гр. Гархинг близо до Мюнхен е забранил ...

Как циганско училище източва бюджета на София? (СНИМКИ)

Циганско училище в столичния район „Връбница“ източва бюджета на София. Това се посочва в сигнал ...