Home » Мнения » Румен Радев, АИКБ за ФАКТИ: НЕК са неадекватни

Румен Радев, АИКБ за ФАКТИ: НЕК са неадекватни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни обществеността стана свидетел на напрежение между работодателските организации и Националната електрическа компания (НЕК). Причината е дефицитът на предлагане на електроенергия на свободния пазар, което доведе до шоковото поскъпване на електроенергията за бизнеса. Припомня ме, че на 8.05.2019г. предлагането от НЕК е 4309 МВтч, което формира неприемливата цена от 164, 60 лв. На 9.05.2019г. картинката е подобна, като НЕК предлага отново 4309 МВтч, но този път на цена от 130.56лв. Работодателските оранизации АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП излязоха с писмо до премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, в което искат спешни мерки по проблема и оставки в НЕК. От НЕК пък обясниха, че свиването на предлагането и респективно повишаването на цените, се дължи на това, че много малки компании са се върнали към услугите на електроразпределителните дружества и на това, че водата в язовирите е малко. За коментар на това обяснение на НЕК, от ФАКТИ потърсихме за коментар зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) г-н Румен Радев.

“Зад това твърдение на НЕК прозира желанието да обяснят, че квотата, която от КЕВР миналата година разпределиха за регулиран пазар, за който НЕК трябва като обществен доставчик да подсигури количествата, е недостатъчна.Те твърдят, че това е, защото са се върнали малките фирми на регулирания пазар. Ефектът с преместването на малките компании го има, но той далеч не изчерпва целия проблем“, заяви за ФАКТИ зам.-председателят на АИКБ Румен Радев.

“Освен, че има някакъв обем на регулиран пазар, какво се случва на свободния пазар? Да ви припомня, че още от 1-ви април, една част от индустрията, която е енергоинтензивна и имаше двустранни договори за през зимата излезе на пазар “Ден напред“, също на борсата. Това е нещо, което великолепно се знае в енергийната система, но просто изобщо не се реагира“, каза за ФАКТИ Радев.

“Говорим за допълнителни 1800-200 МВтч на денонощие. Те не се реализираха като предлагане от страна на Български енергиен холдинг, тоест от “АЕЦ Козлодуй“, НЕК и “ТЕЦ Марица Изток 2“. Изпълнителният директор на НЕК г-н Илиев пита защо се фокусираме върху тези, а не гледаме частните генератори? Жалко е. Гледаме в тях, защото те всъщност са съществените капацитети. Единият е с 2000 МВтч, другият е с 2400 МВтч, третият е с 3400 МВтч, е да гледаме някой, който е със 100 МВтч ли? Това е, което прави предлагането у нас. Още от 1-ви април стана проблем. Гледайки седмицата преди 1-ви април, то осреднената цена в конкретни числа е 75 лв за МВтч, а от 1-ви април рязко стана 123 лв за МвтЧ, което е огромна разлика“, каза още за ФАКТИ зам.-председателят на АИКБ.

“Средната цена на борсата за “Ден напред“ през февруари месец, който е зимен месец, скъп месец, проблемен месец, е 77, 56 лв. За март месец средната цена за “Ден напред“ беше 68, 62 лв. Идва април месец и това неадекватно поведение на тези “умници“. Средната цена за април беше 81, 40 лв. Цената е по-висока през април спрямо февруари и март. Април, когато имаме вода, слънце има повече, вятърът е повече. Просто НЕК системно се придържа към предлагането на количествата точно до размера на ангажимента, който имат. Въобще не ги интересува нататък. Дефицитът и надутата цена се получават, защото НЕК изпълнява минимално поетите ангажименти към Европейската комисия. Да, правеното от тях не е незаконно, но то води до прогнозируеми дефицити и съответно негативни резултати за цена. Най-лошото е, че от това страдат малките фирми“, допълни за ФАКТИ Радев.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Казах на Бен Афлек да не играе Батман

Казах на Бен Афлек да не приема ролята на Батман. Това заяви актьорът Джордж Клуни, ...

Джагър и компания се завръщат с трясък

Музикантите от групата The Rolling Stones са готови да се върнат на сцената, след катоотложиха ...

В Италия разследват Google за монопол

Италианският антимонополен надзор обяви в петък, че е започнал предварително разследване на местното дъщерно дружество ...

Млад русенец ще преплува 30 езера в България

Двайсет и четири годишният Теодор Цветков от Русе ще преплува 30 езера в България с ...

Щерката на Гала заголи бедра в мрежест чорапогащник (СНИМКИ)

Дъщерята на Гала – Мари се забавлява и не пропуска да се похвали с щастието ...

Кризата с Брекзит потопи британската лира

Британската лира поевтиня в петък към тримесечни дъна спрямо долара и еврото на фона на ...