Home » Свят » Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за Аджерпрес, че самолетите F-16 Fighting Falcon, които Букурещ купи от Португалия, ще започнат мисии на въздушна полиция под национално командване.

Той говори за програмата за въоръжаване на армията с бойни самолети, като спомена, че необходимостта от изтребители е много по-голяма и че в момента Румъния се намира в първата фаза на този процес.

„Нашите програми за оборудване предвиждат и имат всички одобрения, включително от Върховния съвет за национална отбрана, за още един комплект от 48 самолета F-16, които трябва да влязат на въоръжение в румънската армия, защото тези 12 самолета, които имаме в момента, представляват само първата фаза“, посочи министърът.

Той изтъкна, че „нашата необходимост от самолети е много по-голяма“ и добави, че дискусиите за покупката им е в напреднала фаза и че за следващите пет самолета се преговаря отново с Португалия.

Леш напомни, че Румъния отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана и че нормите на НАТО предвиждат най-малко 20 на сто от тази сума да бъдат използвани за оборудване. „Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме“, подчерта министърът.

„Утре, 14 март, ще имаме оперативна готовност на националната служба за въздушна полиция F-16. Досега тази служба се извършваше със самолети МиГ, ако говорим за румънските военновъздушни сили. Бих искал да благодаря и на нашите партньори – Великобритания, Канада и САЩ, които ни помагаха през тези години със самолети за тази служба, дойдоха със своите самолети и извършваха въздушна полиция“, заяви Леш.

Той уточни, че ескадрилата от самолети F-16 за въздушна полиция ще бъде първоначално под румънско командване, като предстои през следващите месеци да се извършва и под натовско командване.

Румъния
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Назначиха нов зам.-министър на земеделието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е ...

Иран предупреди САЩ: Всички агресори вече ги няма

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отправи остра критика към президента на САЩ Доналд Тръмп ...

Америка вече няма обогатен уран за ядрените си оръжия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Днес ...

Иванчева зове: Хора, събудете се!

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която води предизборната си кампания за независим ...

В Русия: Шофираш пиян – оставаш без кола

Руското министерство на вътрешните работи предлага да започне да иззема автомобилите на водачи, които се ...

Мъж се самоуби след участие в тв шоу

Една от най-популярните дневни телевизионни програми във Великобритания имаше смъртоносен край. Буквално. След 14 години ...