Home » Свят » Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за Аджерпрес, че самолетите F-16 Fighting Falcon, които Букурещ купи от Португалия, ще започнат мисии на въздушна полиция под национално командване.

Той говори за програмата за въоръжаване на армията с бойни самолети, като спомена, че необходимостта от изтребители е много по-голяма и че в момента Румъния се намира в първата фаза на този процес.

„Нашите програми за оборудване предвиждат и имат всички одобрения, включително от Върховния съвет за национална отбрана, за още един комплект от 48 самолета F-16, които трябва да влязат на въоръжение в румънската армия, защото тези 12 самолета, които имаме в момента, представляват само първата фаза“, посочи министърът.

Той изтъкна, че „нашата необходимост от самолети е много по-голяма“ и добави, че дискусиите за покупката им е в напреднала фаза и че за следващите пет самолета се преговаря отново с Португалия.

Леш напомни, че Румъния отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана и че нормите на НАТО предвиждат най-малко 20 на сто от тази сума да бъдат използвани за оборудване. „Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме“, подчерта министърът.

„Утре, 14 март, ще имаме оперативна готовност на националната служба за въздушна полиция F-16. Досега тази служба се извършваше със самолети МиГ, ако говорим за румънските военновъздушни сили. Бих искал да благодаря и на нашите партньори – Великобритания, Канада и САЩ, които ни помагаха през тези години със самолети за тази служба, дойдоха със своите самолети и извършваха въздушна полиция“, заяви Леш.

Той уточни, че ескадрилата от самолети F-16 за въздушна полиция ще бъде първоначално под румънско командване, като предстои през следващите месеци да се извършва и под натовско командване.

Румъния
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Култовото Audi RS 2 Avant чукна четвърт век

Преди 25 години Audi RS 2 Avant се превърна в първия RS-модел на пазара – ...

И от държавна заплата може да се докарат по 500 000 лв. годишно

Имотните декларации на хората на висши държавни длъжности разбиха мита, че в държавната администрация няма ...

Ето какво е намислил Салвини за ромите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

5% спад в продажбите на бира у нас

5.5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през миналата година, а оборотът на пивоварните ...

Слави Трифонов: ВОЛЯ е златният пръст на ГЕРБ

С огромна изненада днес видях, че партия ВОЛЯ е изпратила отворено писмо до мен и ...

Слави Трифонов: ВОЛЯ е златният пръст на властта

С огромна изненада днес видях, че партия ВОЛЯ е изпратила отворено писмо до мен и ...