Home » Свят » “Роскосмос” създава хиперзвуково оръжие

“Роскосмос” създава хиперзвуково оръжие

Специалистите от руската космическа, ракетна и ядрена промишленост възнамеряват съвместно да се занимават с моделиране на хиперзвуково оръжие, става ясно от годишния доклад на Държавната корпорация “Роскосмос” за 2018 година, пише „Поглед Инфо“.

Както е отбелязано в доклада, миналата година предприятието на “Роскосмос” “Държавен ракетен център” (ДРЦ) “Макеев” (Челябинска област) и влизащият в състава на “Росатом” Руски федерален ядрен център – Всеруски научно-изследователски институт по експериментална физика (РФЯЦ-ВНИИЕФ – край Нижни Новгород) са разработили своите предложения за организация на работата по проект „Технология на суперкомпютърно моделиране на свързаните процеси на аеротермодинамика и термично унищожаване на топлозащитни покрития при супер- и хиперзвуков поток на спускаеми летателни апарати”.

В условията на навлизането в атмосферата на летателни апарати при свръхзвукова и хиперзвукова скорост, се генерира огромно количество топлина. Това поставя високи изисквания към устойчивостта на материалите на обшивката на летателните средства към топлинни натоварвания. За целта е необходимо да се моделират характеристиките на аеродинамичните процеси, а суперкомпютрите са незаменими за тези работи.

Приоритетните области на Центъра “Макеев” са разработването, производството, модернизацията, експлоатацията и обезвреждането на стратегическите ракетни системи. Центърът е разработчик на най-новата руска междуконтинентална балистична ракета “Сармат”. Тя трябва да замени най-тежката стратегическа ракета в света – “Воевода”. Работата по разработване на проекта “Сармат” започна през 2011 г. Миналата година руският президент Владимир Путин в съобщение до Федералното събрание обяви началото на активната фаза на изпитания на “Сармат”. Първите ракети серийно производство трябва да влязат в експлоатация през 2021 година.

РФЯЦ-ВНИИЕФ е най-големият в Русия научно-изследователски институт, решаващ сложни задачи от отбранително, научно и народно-стопанско значение. Според сайта на ВНИИЕФ една от основните задачи на центъра е да гарантира надеждността на руския ядрен арсенал. Създаването на собствени информационни продукти и технологии, предлагани на руските потребители, е една от активно развитите области на дейност на ядрения център. По-рано “Роскосмос” и “Росатом” нарекоха суперкомпютърната технология една от приоритетните области на тяхното сътрудничество.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Пада ли мониторингът над България?

България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Няма ...

Швейцарските банки въвеждат такси за богаташите

Депозитите не са това, което бяха. Най-силно това ще го усетят богаташите, които са решили ...

Чарлз и Уилям делят власт и богатство на тайни срещи

Принц Уилям ускорява подготовката си да поеме задълженията на баща си принц Чарлз, пише в. ...

ЦСКА обяви нова паметна дата

Към настоящия момент от страна на Министерство на младежта и спорта е внесено в Министерство ...

Мбапе трансферна цел №1 на Реал Мадрид

Реал Мадрид си постави сериозна цел. Испанският гранд иска в състава си нападателя на ПСЖ ...

Борисов: Балкански поток е с милиард по-евтин от Южен поток

Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме „Балкански поток“. Огромен строеж, огромно ...