Home » Свят » „Росатом“: Няма връзка между Русия и радиоактивния облак

„Росатом“: Няма връзка между Русия и радиоактивния облак

Руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ отрече да има връзка между появата на изотопа рутений-106 и дейността на руските предприятия от атомния отрасъл. Според американски и европейски учени радиоактивният облак над Европа през 2017 година е възможно да е с произход от Русия. Вижте официалната позиция на „Росатом“:

Във връзка с резултатите от изследванията за източниците на произхода на изотопа рутений-106 през септември 2017 година, публикувани в американското научно списание „Proceedings of the National Academy of sciences of the USA“ (PNAS), смятаме за необходимо да съобщим следното:

Представеният отчет от PNAS не съдържа нови изводи и хипотези, касаещи произхода на изотопа рутений-106 през 2017 година. Цитираните в този доклад данни на практика не се различават от използваните по-рано от редица експерти и от специалната Международна независима научна комисия, съставена от учени от Франция, Финландия, Швеция, Германия, Норвегия, Великобритания и Русия, която също не установи връзка между появата на рутений-106 и дейността на руските предприятия от атомния отрасъл.

Отчетът на PNAS е основан на хипотези, но в същото време авторите посочват Федералното държавно унитарно предприятие „Производствено обединение „Маяк“ (ФГУП „ПО „Маяк“), подчертавайки че то трябва да се разглежда като вероятен източник на изтичането. Тази версия е разглеждана неведнъж от специалистите и учените. Фактът, че ФГУП „ПО „Маяк“ не се свързва с произхода на изтичането, е потвърден от редица външни и вътрешни проверки, извършени от органи за регулация, външни експерти и комисии.

Обръщаме внимание на това, че специалистите от ФГУП «ПО «Маяк» коментираха преди време и „цериевата версия“ за произхода на рутения. Дейностите по производството на източник на основата на церий-144 при никакви обстоятелства не биха могли да доведат до изтичане на повишено количество рутений-106. От август до ноември 2017 година дейностите по производство на източник на церий-144 се провеждат само с концентрат от редкоземлени елементи, в който рутений-106 би могъл да присъства единствено в „следови“ количества. Всички образували се в предварителния етап течни разтвори, съдържащи също така изотопи на рутения, още през юли 2017 година са изпратени за съхранение в специално хранилище.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Манолова: Поведението на Борисов е жалко

Генерално сбъркан е моделът, по който се управлява София и който беше мултиплициран в страната. ...

Принц Уилям показа уникална снимка с лейди Даяна

Дори и 22 години след смъртта на принцеса Даяна все още се появяват детайли от ...

Афганистан: Повече насилие на изборите

„Съюзниците от НАТО трябва да очакват „повишено насилие“ по време на предстоящите президентски избори в ...

Три европейски държави без бензинови пари

Норвегия и нейните електромобилиНорвегия е страната на електромобилите и то в световен мащаб! В никоя ...

Ето го мястото на катастрофата с Цвета Караянчева СНИМКИ

Председателят на парламента Цвета Караянчева в момента се транспортира с хеликоптер, след като претърпя тежка ...

Германски фен направи голяма глупост, рани много хора

Борусия (Мьонхенгладбах) спечели с 1:0 гостуването на Кьолн в едно от дербитата на Рейн. Интригуващият ...