Home » Култура » Реставрират плевенската панорама

Реставрират плевенската панорама

Започнаха дейностите по реставрация и консервация на предметния план и платното в Плевенската панорама, съобщиха от община Плевен.

Национална кампания на голяма търговска верига у нас, под мотото „Ние обичаме България“, целяща осигуряване финансова помощ за значими паметници на културата, подкрепи през 2018 г. Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“. Така Панорамата стана третият обект, получил финансово дарение по линия на кампанията. Сумата бе събрана чрез благотворителен концерт и чрез продажбата на рекламни материали.

Със събраните средства ще бъде извършена реставрация и консервация на живописното платно и предметния план в обекта със съдействие на Сдружение „Асоциация на реставраторите в България“.

Предвид спецификата на обекта и специализираните дейности, които вече стартираха, са ангажирани два екипа реставратори, посочват от общината. Единият ще работи по реставрация и консервация на живописното платно, а другият – по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев и доц. Стефан Белишки – реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит.

Плевенската панорама е открита на 10 декември 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 г. от десет руски и двама български художници с ръководител Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис „М. Б. Греков“. Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е с площ 1725 кв.м.

След оглед от специалисти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната композиция е в добро състояние, като в настоящия момент не са констатирани аварийни механични увреждания. Върху няколко участъка се наблюдават следи от стичания, които са засегнали лака и живописния слой.

Съществуват малки зони с липса на живописен слой и грунд. В средната част на платното има деформация, в отделни зони се забелязват и слаби диагонални деформации.
Реставрационни намеси са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на обекта.

По предметния план ще бъде извършено специализирано почистване и профилактика.Той също впечатлява с размерите си – външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на проекта и изпълнители са В. Есаулов и Г. Есаулов – художници от Московското студио за батална живопис „Греков“. Към днешна дата констатациите са, че е силно запрашен, с променен интензитет на колорита на ландшафта, затова е необходимо да бъде извършено основно почистване.
Дейностите по реставрация и консервация ще се извършват при функциониращ обект.

На 16 август 2019 г. е подписан Протокол за започване изпълнение на дейностите, а срокът за изпълнение е 45 дни от датата на подписване, посочват от община Плевен.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

Щайнмайер изненадан от Украйна

Президентът на Германия Франк – Валтер Щайнамйер е изненадан от реакцията на украинските граждани спрямо ...

Експерт: Не вземайте бързи кредити

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия ...