Home » Любопитно » Рекордно високи нива на рак на устата заради орален секс и алкохолизъм

Рекордно високи нива на рак на устата заради орален секс и алкохолизъм

Процентът на рак на устната кухина се е удвоил в рамките на едно поколение, според нова кампания за повишаване на осведомеността, организирана от британската нестопанска Фондация за орално здраве (ФОЗ), информира New York Post, цитиран от „Дарик“.

През последните 20 години диагнозите с рак на устата са скочили със 135% във Великобритания. Само през 2018 г. 7 души умират всеки ден от болестта от общо 8 377 пациенти във Великобритания и Северна Ирландия.

Статистиката в Америка върви по същия начин. Според Фондацията за орални ракови заболявания всяка година има около 54 000 американци с диагноза рак на устната кухина или орофаринкса (включително ларинкса), като поне един пациент умира на час всеки ден.

Група за защита на хигиената предупреди хората да бъдат запознати с причините за рак на устата – преди всичко полово предавания човешки папиломен вирус (HPV), пиенето на алкохол и тютюнопушенето.

Д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на ФОЗ заяви: „Докато повечето видове рак намаляват, случаите на рак на устата продължават да нарастват с тревожна скорост.“ Според него HPV се счита за „спешен рисков фактор“ в сравнение с „традиционните“ причини като тютюнопушене и алкохолизъм. HPV причинява приблизително 73% от орофарингеалния рак на устата, се казва в доклад на медика.

Това не е първият път, когато вирусът, предаван чрез орален секс е свързван с ръста на този вид рак. Актьорът Майкъл Дъглас, 75-годишен, обвини за диагнозата си – рак на гърлото – обичта си към орален акт.

Извън секса, повече от 10 алкохолни напитки седмично причиняват приблизително 33% от диагнозите, съобщава ФОЗ. Тютюнопушенето е обвързано с около 17% от случаите, като същевременно увеличава индивидуалния риск от заболяване с 91%. В САЩ петгодишната преживяемост при рак на устната кухина е около 57%. Тези, които го преживяват, остават без език или челюст.

Картър нарече рака на устата „опустошителна“ болест: „Променя начина, по който човек говори, затруднява яденето и пиенето и често променя физическия му вид.“

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ловец на духове се завръща към комедията

Актьорът Бил Мъри, познат с ролите си във филми като „Ловци на духове“ и „Изгубени ...

Годжи със счупена ръка след инцидент

Бас китаристът на „Ку-ку бенд“ – Георги Милчев-Годжи се показа със счупена ръка в едно ...

Русия и Турция ще правят свръхмодерен изтребител (ВИДЕО)

Русия е готова да вземе участие в разработката на турски изтребители от така нареченото 4++ ...

Наводнена Венеция се готви за нов ужас (СНИМКИ)

Наводнената Венеция се готви за ново покачване на водите, предаде АНСА. Според венецианския Център за ...

Рачков и Гала се захапаха (СНИМКИ)

Водещият на шоуто „Маскирания певец“ по Нова телевизия Димитър Рачков се пошегува грубо с визията ...

Български боец е европейски шампион по кикбокс за професионалисти

Българският боец Димитър Пенчев завоюва Европейския пояс на WAKO Pro в категория до 66,800 кг. ...