Home » Имоти » Разумна цена за земята си ли искат протестиращите в Горубляне

Разумна цена за земята си ли искат протестиращите в Горубляне

„Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска. В район Младост Столична община искаше преди година цени около 400 EUR/кв.м при уреждане на сметки по регулация с нея (Младост 4)”, казаха протестиращи пред Факти.бг. Реална ли е обаче тази?

Реална ли е подобна цена? Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента в Горубляне се оферират малко под 200 парцела. Средната цена на квадратен метър не надвишава 180 EUR. Един от най-скъпите парцели, които се оферира е с цена 316 EUR/кв.м, но седи непродаден от средата на август миналата година, което показва слаб интерес към дадения имот на въпросната цена.

Както в повечето случаи и тук стойностите варират в широк диапазон в зависимост от редица фактори – като се започне от локация и се стигне до плътност на застрояване и КИНТ. Терените, които граничат с Цариградско шосе и се продават, са малко на брой. Логично и цената им е по-висока. В някои случай достига 350 EUR/кв.м, но отново се забелязва, че терените строят с месеци непродадени.

Основният довод на протестиращите в Горубляне за подобна висока цена на квадратен метър земя е, че такива са цените на парцелите в Младост 4. Справка в imot.bg показва, че там се оферират двойно по-малко терени спрямо тези в Горубляне – около 80 броя. Средната цена е 250 EUR/кв.м. Логично е стойността да е по-висока не само поради по-малкото предложения, но и поради факта, че районът е атрактивен за инвеститорите, тъй като не е тайна, че през последните години се наблюдава дефицит както за покупка, така и за инвестиция на жилища. Това е гаранция за всеки предприемач, че построеното ще бъде бързо продадено.

По думи на самите протестиращи става дума за терени с обща площ около 3000 декара. При 400 EUR/кв.м. това означава, че за цялостно отчуждаване ще са нужни 1200000000 евро.

Горубляне е известен още и като ж.к. Експериментален. На шега ли не, но за част от софиянци, както и за общинските власти той действително е експеримент. Експеримент за гражданите – дали ще възтържествува справедливостта и експеримент за местната власти – дали ще може да я раздаде.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Застреляха щъркел край Хаджидимово (СНИМКИ 18+)

Най-харесваната и почитана от българския народ птица проля кървави сълзи в навечерието на пролетното равноденствие. ...

Лъсна нотариалният акт на Цецка Цачева

След твърденията на министър Цачева за “спекулативна информация на Антикорупционния фонд” за цената на придобиване ...

Майкъл Джексън остава в Мадам Тюсо

Заради обвиненията в педофилия в новия документален филм за Майкъл Джексън „Да напуснеш Невърленд“ изпълнители, ...

Баба Катинка от Враца отпразнува 100-годишен юбилей

Катинка Цветкова Найденова от Враца отпразнува своя 100-годишен юбилей. Тя е потребител в Дома за ...

Уволниха двама полицаи от Бобошево, пребили задържан

Днес съдът е уважил направеното от прокурор в Районната прокуратура в Дупница искане за вземане ...

Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 12-годишно ...