Home » Любопитно » Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

В продължение на близо две десетилетия светът не може да разреши една наистина голяма и странна мистерия. Стотици интернет потребители се чудят какво точно е изобразено на стената на древния испански храм на Свети Йероним в Саламанка, построен още през 1102 година.

Става въпрос за миниатюрната фигура на космонавт. Странен бонус е и фигурата на фавн, който държи сладолед във фунийка.

Снимка: Wikipedia

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

Фигурата на космонавта обаче се разпространява скоростно в интернет, но никой не може да разбере как и защо се е появила тя върху вековната катедрала.

Първото, което повечето от хората предполагат е, че става въпрос за игра с фотошоп, но всъщност не е така. Астронавтът е съвсем истински.

Фигурата му вярно, не е на храма, който е бил построен през 1102-ра година – т. нар. „Стар храм“ (Catedral Vieja), а върху по-късния – „Нов храм“ (Catedral Nueva), построен в периода от 1513 до 1733 година. Дори и така да е, разлика от почти 500 години всъщност няма особено значение. Защото и по онова време не е имало астронавти.

И въпреки това, на стената на този храм е изобразена точно такава фигурка и то до най-малкия детайл, дори и с характерните, специални обувки.

Сензацията се забелязва, след като съвременната фотография позволява да се отличават дори и най-малките детайли на това великолепно архитектурно творение, независимо колко далеч от обектива са те.

Самата фигурка е била поставена на такава височина, че да не бъде забелязана подробно с просто око и така не е била достъпна по-рано за обикновените фотоапарати на туристите. Но когато те успяват да забележат на кадрите сред митичните същества на барелефа нещо наистина необикновено, остават без отговор за тази мистерия.

И започват да задават въпроси какво точно е изобразено на барелефа, а историците и музейните работници просто не знаят как да отговорят на любопитните туристи. Най-странното е, че дори и те не могат да се обединят около единна версия за това какво точно представлява въпросната фигура.

Всъщност за първи път фигурата на астронавта е била забелязана през 1995 година от зам.-директора на музея на катедралния храм Серхио Арела. Той обяснява по-късно, че през 1990 година скулпторът – реставратор Мигел Ромеро си позволил „малка, художествена пакост.“ Фавнът със сладоледа също е негово дело.

Снимка: Wikipedia

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сирийските кюрди: Ще се бием!

Кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), ще окажат въоръжена съпротива ...

Брекзит до другата седмица? Едва ли!

Ще бъде много трудно да бъде постигнато споразумение за Брекзит до другата седмица, тъй като ...

Ердоган: Скоро влизаме в Сирия

Турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия, ...

Вашият хороскоп за днес, 09.10.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Днес към вас и вашите действия ще има повишен интерес отстрани. ...

Протестиращите срещу Гешев ще пишат на Кьовеши

Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой и ако бъде избран за главен прокурор, протестиращите ...

Мрачно предзнаменование за Световното по футбол в Катар

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Световното ...