Home » Бизнес » Ръст от 250% в търговията с Индонезия

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

С 250%, до 137.3 млн. USD, се е увеличил стокообменът между България и Индонезия през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата. За цялата 2018 г. той възлиза на 500 млн. USD, докато през 2017-а е бил 115 млн. USD, сочат данните на Индонезийската търговско-промишлена палата (KADIN).

„За последните 5 години търговията между двете държави отбелязва стабилен ръст. Индонезийският пазар е пазар на най-голямата икономика в Югоизточна Азия, който има над 250 млн. потребители – визитата на компаниите в България е прекрасна възможност да покажете предимствата на бизнеса си пред тях”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на бизнес форум, който завърши с B2B срещи между български и индонезийски компании. Българската държава е готова да съдейства на индонезийския бизнес в области с висока добавена стойност и увеличаващи конкурентоспособността.

Първото споразумение за сътрудничество между България и Индонезия е подписано през 2003 г. като от тогава редовно се организират бизнес събития. „Поддържаме българският бизнес добре информиран за възможностите в Индонезия”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и не пропусна да допълни, че страната ни е източник на стабилност на Балканите. Също така се отличаваме и с най-ниски данъци и най-високи постижения във финансовия сектор в региона.

„Тази визита бе планирана от дълго време и отразява желанието на Индонезия да подобри икономическите взаимоотношения с България. Страната ни отчита 5% икономически ръст”, каза министърът на външните работи в Индонезия Ретно Марсуди. Това е първата визита на подобно високо ниво за последните 25 години. Индонезийската икономика е най-голямата в югоизточна Азия. „40% от БВП на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия всъщност идва от Индонезия”, уточни Марсуди. Според нея търговските и валутни войни, както и нарастващият протекционизъм са само част от притесненията на бизнеса.

Последва среща на министъра на външните работи на Индонезия с българският президент Румен Радев. На нея двамата се обединиха около идеята, че секторите на информационните технологии, земеделието, туризма и образованието имат голям потенциал за последващо задълбочаване на сътрудничеството между двете държави.

Борбата с тероризма и противодействието на радикализацията на маргинализирани обществени групи и религиозната толерантност, също бяха във фокуса на разговора. Президентът Радев отбеляза, че прилаганите мерки на европейско ниво очевидно са закъснели предвид слабата интеграция на второ и трето поколение имигранти, които участват в терористични актове. Обсъдено беше и задълбочаването на сътрудничеството между службите за сигурност и обменът на информация между България и Индонезия.

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

В рамките на бизнесфорума Марсуди и Симеонов подписаха меморандум, с който изразиха готовност двете държави да развият бизнес отношенията си.

Ръст от 250% в търговията с Индонезия
Ръст от 250% в търговията с Индонезия
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...