Home » Свят » Радиоактивният облак над Европа е тръгнал от Русия

Радиоактивният облак над Европа е тръгнал от Русия

Американски и европейски учени публикуваха заключение на свое изследване, че радиоактивният облак, който се носеше над Европа през 2017 г., най-вероятно е с произход от Русия. Предположението е за руски ядрен обект, свързан с авария по времето на СССР, предаде „Свободна Европа“.

През октомври 2017 г. беше засечен ръст на съдържанието на радиоактивни изотопи в атмосферата. Учените тогава не можаха да определят произхода на замърсяването. Тогава данните за посоката на вятъра, комбинирани с други доказателства, насочиха съмненията към Русия. Москва обаче отхвърли обвиненията, че носи отговорност за разпространението на изотопа Рутений-106. Отчетената концентрация не застрашаваше човешкия живот, но бе засечена от измервателните станции.

Калифорнийският технологичен институт публикува на 26 юли данни за свое изследване, извършено от 50 учени. Тяхното заключение е, че произходът на този „значителен, но недеклариран ядрен инцидент“ е централа в Уралския регион. Според учените, изотопът Рутений не е бил откриван в атмосферата от аварията в Чернобил през 1996 г. насам. Данните показват, че заплаха за населението на Европа не е имало, но е възможно за живеещите в близост до мястото на изтичане това да не е точно така.

„Ядреният комплекс „Маяк“ в южен Урал е най-вероятният кандидат за причинител“, пишат учените. Засега няма реакция от Русия на публикацията. Държавната компания „Росатом“ не е отговорила. Преди години „Маяк“ бе основно съоръжение за преработка на ядрено гориво в Съветския съюз. През 1957 г. един от резервоарите експлодира, което води до разпространение на радиоактивен отпадък в атмосферата. Тогава съветските власти покриват инцидента, но над 10 хиляди души са незабавно евакуирани. Някои изследвания твърдят, че стотици са умрели от рак, причинен от инцидента.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

Щайнмайер изненадан от Украйна

Президентът на Германия Франк – Валтер Щайнамйер е изненадан от реакцията на украинските граждани спрямо ...

Експерт: Не вземайте бързи кредити

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия ...