Home » България » Радев за Ф-16: Победа на политиката над експертите

Радев за Ф-16: Победа на политиката над експертите

Президентът коментира пред журналисти одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили.

„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес – правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос, съобщиха от неговия прессекретариат.

Държавният глава изтъкна, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

„Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта“, каза още той, като подчерта, че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект.

Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е твърде висока за покупката на 8 изтребителя, президентът отговори, че това зависи от включеното в тази цена.

„Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.

И обобщи:

„Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект“.

Радев коментира и решението на управляващите да отменят машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Вчера от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ внесоха предложение за такива промени в Изборния кодекс с мотив – сериозните опасения от ЦИК и „Информационно обслужване“, че кметските избори може да се опорочат и провалят заради неблагонадеждния вот с машини.

„Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията – и по отношение на подготовка и цена на обществени поръчки, и по отношение на организация на използване на машините“, заяви по този повод държавният глава, цитиран от dir.bg.

Той каза, че е крайно нелепо да се дават непрекъснато за пример другите европейски държави, в които са се отказали от машинното гласуване, особено Холандия.

„Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави – тогава, да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване“, аргументира се Радев.

По думите му това е удар и по сънародниците ни зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, а всъщност отказът от машинното гласува отдалечава и електронното дистанционно гласуване. Според президента най-вече буди тревога наложилата се практика няколко месеца преди всички избори да се прави ремонт на закона, което „затвърждава убеждението, че тук има някаква цел“.

Румен Радев говори пред медиите в БАН, където участва в отбелязването на 80-тата годишнина от рождението на проф. Марко Семов.

Държавният глава връчи едноименната награда на научната институция за приноса ѝ за развитието на духовния живот на нацията и по повод 150-тата годишнина от нейното основаване.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Боливия е вдъхновение за Венецуела

Водещият опозиционер във Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че признава Жанина Анес за президент на Боливия, ...

В Гърция се подиграха с ЦСКА

В Гърция взеха футболна ни за подигравка и по-конкретно ЦСКА, пише Блиц. „Армейците“ играят контрола ...

Тайван инвестира $100 милиона в турски завод

Една от най-големите компании за производство на стомана в Тайван ще инвестира 100 милиона долара ...

Пет жени с BMW пострадаха след безумно изпреварване

Пет жени са в болница след катастрофа на пътя Шумен – Силистра, до разклона за ...

Шпионски скандал между Русия и САЩ

Русия обвини Вашингтон, че преследва нейни граждани по целия свят и заяви, че е отправила ...

Новият кмет на Видин заряза служебния автомобил

Новият градоначалник на Видин, встъпил в длъжност само преди ден, няма да ползва служебен автомобил ...