Home » Свят » Путин подписа УКАЗ, разрешаващ достъпа до таен град на 750 км от Москва, където е създаден „Новичок“
Путин подписа УКАЗ, разрешаващ достъпа до таен град на 750 км от Москва, където е създаден Новичок (1)
Путин подписа УКАЗ, разрешаващ достъпа до таен град на 750 км от Москва, където е създаден Новичок

Путин подписа УКАЗ, разрешаващ достъпа до таен град на 750 км от Москва, където е създаден „Новичок“

Руският президент Владимир Путин подписа важен указ, който е свързан с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. От него става ясно, че руският град Шихани, където руски учени твърдят, че е било разработено нервнопаралитичното вещество, ще бъде отворен за широката общественост от януари 2019 г.

Публикуваният на официалния портал pravo.gov.ru президентски указ дава шест месеца на местната администрация да подготви отварянето на Шихани, където живеят 5500 души.

„Владимир Путин подписа вчера указ, който отменя статута на нашия град на затворена административна единица“, уточни говорителката на местните власти Юлия Ершова.

Тя отказа да даде информация какво произвежда във въпросния завод.

Шихани е разположен на река Волга, на 750 км югоизточно от Москва, в Саратовска област.

 

 

Градът се появи в новинарските емисии, когато двама руски учени заявиха, че са работили там по програмата „Новичок“ през ’70-те и ’80-те години на 20 век.

В постсъветска Русия все още има около 40 затворени града. Статутът на тези административни единици, чието местоположение бе тайна по съветско време, налага ограничения за достъп, за придвижване и местожителство. В тях нямат право да влизат чужденци. Но дори руснаците нямат право на достъп, освен ако не докажат роднинска връзка с жител на града, който, от своя страна, трябва да получи писмено разрешение от властите.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар