Home » Свят » Путин отново закъсня за папата и не го покани в Русия (СНИМКИ)

Путин отново закъсня за папата и не го покани в Русия (СНИМКИ)

Руският президент Владимир Путин отново закъсня за срещата с папа Франциск и не го покани да посети Москва, пише в. „Независимая газета“.

Путин закъсня за предишните си две срещи с папата и реши да не изневерява на традицията, като се забави с 40 минути. Разкри се и главната интрига на деня, вълнуваща руската общественост – дали руският президент ще покани духовния лидер на католиците на празника в чест на Победата във Втората световна война, който ще се състои в Москва догодина. Въпреки че и Руската православна църква, и руската католическа архиепархия заявяваха, че подобна покана е невъзможна поради сложните отношения между двете църкви, в социални медии се твърдеше, че темата за евентуално посещение на папа Франциск ще бъде повдигната.

Съобщение за подобна покана обаче не беше направено, подчертава „Независимая газета“.

Путин отново закъсня за папата и не го покани в Русия (СНИМКИ)

Доколкото можеше да се определи, слуховете за евентуално посещение на папата в Москва не бяха просто слухове, пише в. „Московский комсомолец“. Причината за промяната на плановете е очевидна – прекалено висок риск за недокрай сигурна печалба. Даже срещата между патриарх Кирил и папата в Хавана, проведена на неутрална територия, предизвика меко казано различни реакции в православната общност. След това някои особено буйни радикали обявиха патриарх Кирил за „лъжепастир“ и „еретик“, който следва инструкциите на „предтечата на Антихриста“ – Папата. Но срещата в Хавана имаше поне политически смисъл: на Запад тя беше възприета – и не без основания – като контакт на представител на западния свят с пратеник на стремящата се да излезе от международната изолация Русия.

В момента обаче Кремъл няма особена нужда от посредници. Путин има преки контакти и с президента на САЩ Доналд Тръмп, и с други влиятелни фигури. А руската патриаршия е очевидно разочарована от позицията на Ватикана по конфликта между РПЦ и Константинопол. Евентуално посещение на папа Франциск в Москва едва ли щеше да помогне за решаването на този проблем, но без съмнение щеше да създаде нови.

Вестник „Росийская газета“ отбелязва, че по време на срещата между Путин и папата са били обсъдени проблеми на международната политика. Особено внимание двамата лидери са обърнали на ситуацията в Сирия, Украйна и Венецуела.

Путин отново закъсня за папата и не го покани в Русия (СНИМКИ)

„Позициите на Русия и Ватикана съвпадат по отношение на защитата на традиционните ценности и развиването на междурелигиозен и междуцивилизационен диалог“, отбеляза руският президент.

Ватикан
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

110 погранични предприятия се съревновават за 20 млн. лева

110 малки и средни предприятия в пограничния регион на България и Гърция кандидатстват за финансиране ...

Не е за вярване! ЦСКА 20-и в Европа по престижен показател

ЦСКА получи авторитетно признание, че играе атакуващ и доминиращ футбол, пише „Меридиан мач“. Отборът на ...

Трима починаха след пръскане срещу вредители

Собственикът на фирма за борба с паразитите беше задържан тази сутрин в румънския град Тимишоара, ...

Съпругата на Роналдо позира по екип за йога

Половинката на Кристиано Роналдо – Джорджина Родригес, позира по екип за йога. Спортният костюм ѝ ...

Mercedes-Benz SLS AMG гние в Коми

Има автомобили, които човек не очаква да види захвърлени на милостта на природните стихии в ...

Руски газ тръгва към Турция

Руският концерн „Газпром“ завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, което ...