Home » Свят » Путин: Не приемам много от методите на Тръмп

Путин: Не приемам много от методите на Тръмп

Руският президент Владимир Путин каза пред в. „Файненшъл таймс“, че не приема много от методите на своя американски колега Доналд Тръмп, но го смята за талантлив човек, предава ТАСС.

Пространното интервю на руския лидер за британския ежедневник е публикувано както на сайта на изданието, така и на този на Кремъл.

„Господин Тръмп не е кариерен политик, той има свои виждания за света и за националните интереси на САЩ. Аз, например, не съм съгласен с много от начините за решаване на проблеми, които той използва. Знаете ли обаче, според мен той е талантлив човек. Тръмп тънко усеща какво чака от него избирателят“, отбелязва Путин.

Руският президент смята, че американският му колега е победил на президентските избори през 2016 г., защото е успял да вземе под внимание промените в обществото, а не заради намеса на Кремъл, каквато според него не е имало. „Тръмп, за разлика от своите опоненти, почувства промените в американското общество и използва това“, подчертава Путин.

Според руския президент в САЩ облаги от глобализацията са получили водещите американски компании, т. е. техните мениджъри, акционери и партньори, но средната класа „остана встрани при подялбата на тази „торта“. Екипът на Тръмп точно и ясно почувства това и го използва в предизборната борба – ето къде трябва да се търсят причините за победата на милиардера на изборите, а не в митичната намеса отвън“, обяснява руският президент.

Путин: Не приемам много от методите на Тръмп

„Именно тук, може би, се крият и неговите, на пръв поглед, екстравагантни решения в сферата на икономиката и взаимодействието дори с партньорите и съюзниците. Той обаче смята, че разпределението на ресурсите, разпределението на доходите от тази глобализация през последното десетилетие, е било несправедливо за Съединените щати. Аз сега не искам да казвам справедливо или несправедливо е това, не искам да давам оценки дали онова, което той прави, е правилно или неправилно. Искам заедно с вас да разберем мотивите на неговото поведение“, казва Путин.

Отговаряйки на въпросите за кризата в Сирия и намесата на Москва, руският лидер отбелязва, че страната му е постигнала там по-значителни резултати, отколкото е очаквала. „На първо място, бяха унищожени голям брой терористи, които смятаха да се върнат в Русия – става дума за няколко хиляди души – в Русия или в съседни страни, с които ние имаме безвизов режим. И едното, и другото са еднакво опасни за нас“, посочва той.

Освен това, отбелязва Путин, ние успяхме да запазим сирийската държавност и да стабилизираме обстановката в региона, което пряко влияе и на сигурността вътре в Русия. Наред с това, добавя той, руските въоръжени сили „натрупаха такъв опит, какъвто е невъзможно да си представим при никакви учения в мирна обстановка“.

Путин: Не приемам много от методите на Тръмп

„Ние установихме достатъчно добри, делови отношения с всички страни в региона и нашите позиции в Близкия изток станаха по-стабилни“, казва Владимир Владимирович като посочва не само Иран и Турция, но и други страни, преди всичко Сирия, където „не допуснахме хаос, както стана например в Либия“.

„Аз съм привърженик на това сирийският народ самостоятелно да определи своята съдба“, отбелязва той, отговаряйки на въпрос дали би би предпочел президентът Башар Асад да остане на власт в Дамаск.

Стопанинът на Кремъл подчертава, че Москва прекрасно си дава сметка за онова, което става вътре в Сирия, и какви са вътрешните причини за конфликта, възникнал в тази страна, но предпочита „не веднага да реже, а внимателно да обмисли, да огледа, без да бърза за никъде, така че страните в конфликта сами да направят необходимите крачки към прекратяване на затегналото се противоборство“.

Путин се спира и на друга точка на напрежение, Венецуела, като изразява мнение, че силовата дипломация на САЩ спрямо тази страна, възможността за употреба на сила, която не се изключва от някои западни държави, би била унижение за цяла Латинска Америка. При това той отново дава за пример Либия и случилото се там след свалянето на нейния лидер Муамар Кадафи, западната намеса и последвалата гражданска война.

„Защо трябва същото да се прави и във Венецуела? Или ние искаме да се върнем към „политиката на канонерките“? Защо? Защо трябва в съвременния свят така да бъдат унижавани латиноамериканските народи, да им се налагат отвън форми на управление или някакви лидери?“, пита риторично Путин.

Говорейки за начина, по който венецуелският му колега Николас Мадуро ръководи страната си, руският президент подчертава, че не дава оценки дали неговата политика е добра или лоша. „Мисля, че от гледна точка на икономиката, там много неща можеше да се направят по друг начин. Ние обаче не се бъркаме в това, то не е наша работа“.

Путин: Не приемам много от методите на Тръмп

Путин отхвърля твърденията, че Мадуро остава на власт благодарение на руските военни, намиращи се във Венецуела. „Това няма нищо общо с действителността. Къде са всички тези самопровъзгласили се президенти, лидери на опозицията? Някои избягаха в чужди посолства, други се изпокриха, където намерят. Какво общо имаме ние с това?“, подчертава стопанинът на Кремъл.

Говорейки за руските военни съветници във Венецуела, той отбелязва, че Москва още по времето на управлението на президента Уго Чавес е продавала съвсем легално, „без всякакви ограничения и без каквито и да са проблеми“ оръжие на Венецуела, така както продават оръжие в чужбина САЩ, Великобритания, Китай и Франция. „Ние имаме договори, а в тях е записано как да обслужваме тази военна техника, че сме длъжни да обучаваме там специалисти, да поддържаме тази техника в нормално боеспособно състояние, и т. н.“, посочва руският президент.

„Ние обслужваме тази техника. Вече много пъти сам казвал и на нашите американски партньори: там няма наши войски“, подчертава руският лидер, добавяйки, че Москва има във Венецуела само специалисти и инструктори.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...