Home » Мнения » Путин и неговите емисари в България

Путин и неговите емисари в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В събота край язовир „Копринка“ се проведе 16-ият събор на приятелите на Русия, организиран от движение „Русофили“. Тази година съборът премина под сянката на така наречения „шпионски скандал“. Както е известно, по-рано през седмицата българската прокуратура повдигна обвинение заради шпионаж в полза на две руски неправителствени организации срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов. Всичко това бе предшествано от размяната на остри реплики между София и Москва по повод една оспорвана изложба в руския културен център. За тези скандали и за напреженията в българо-руските отношения разговаряхме с публицистите Велислава Дърева и Иво Инджев.
„Троянска България“
Иво Инджев отдавна следи българо-руските отношения и е озадачен от факта, че за „руски шпиони“ институциите обявяват хора, които никога не са криели убежденията и намеренията си. „Обвинените или привлечени като свидетели в скандала, съмнително етикетиран като „шпионска афера“, никога не са криели своите намерения и убеждения. За мен тези хора са явни агенти на руското влияние, които си разиграват коня в „Троянска България“ съвсем показно и както си искат. Истинските руски шпиони си остават необезпокоявани зад кулисите. Показателно е, че през март 2017 премиерът Борисов се срещна предизборно с лицето на текущия скандал Николай Малинов в опит да привлече вота на симпатизантите на Русия. Същият е случаят и с фамозния „супершпионин“ Решетников, когото обрисувах още преди осем години като неприкрит надзирател на руската „пета колона“ в България. Според мен сега управляващите са притеснени за изхода от предстоящите местни избори и се надяват чрез експонирането на фактите от т.нар. „шпионска афера“ да привлекат десните избиратели“, твърди Инджев.

На сходно мнение са и други наблюдатели, включително и публицистката Велислава Дърева, която е известна най-вече като „ляв“ глас. „Действията на прокуратурата по отношение на организацията „Русофили“ и нейното ръководство са изкуствено раздут предизборен балон. Кажете ми кога и в коя държава заловените по домовете им истински шпиони след разпит са били освобождавани да си вървят по живо, по здраво и да обикалят телевизионните студия? Всъщност Малинов е обвинен заради написани, но неосъществени намерения за някакви политически, стопански и издателски инициативи. Подкрепящата го руска организация „Двуглав орел“ пък си е поставила фантасмагоричната цел Путин да стане руски император. И какви „шпиони“ и свидетели по дело за шпионаж могат да бъдат хора, които никога не са имали достъп до класифицирана информация? Това е просто несериозно“, казва Дърева. И припомня, че преди 10 ноември 1989 лично е имала сблъсък с репресивния апарат на Тодор Живков.

„Несъмнено майката на тези хора е Русия“
„Знам какво означава да дойдат в дома ти, да те обискират, да те влачат по килии и да те разпитват осем часа“, казва Дърева и прави пряка връзка между действията на прокуратурата по т.нар. „шпионска афера“ и практиките от тоталитарното минало на НРБ. Според нея целта е ясна: да се трупа рейтинг и обществено доверие в сметката на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Иво Инджев припомня на свой ред, че двете най-големи партии, ГЕРБ и БСП, си поделят русофилските сантименти в ръководството на парламентарната група за приятелство с Русия, която е най-голямата в Народното събрание. „Дотам сме я докарали, че само политици от породата на Валери Симеонов си позволяват да кажат нещо нелицеприятно за режима на Путин и неговите емисари в България. Ами вижте циничното поведение на руския посланик Макаров, който пожела на България „мирно небе“ на фона на непрекъснатите провокации на руската военна авиация в същото това небе“, добавя Инджев. Той самият преди няколко месеца стана жертва на русофилска атака в Добрич. Тогава паравоенна група от облечени с еднакви якета мотоциклетисти блокира представянето на книгата му „Измамата Сан Стефано“ с обиди и опити за физическа разправа с „майкопродавците“. „Несъмнено майката на тези хора е Русия“ – така Инджев коментира сблъсъка си с агресията на организирани русофили.
Танкери вместо танкове
Най-големият проблем за България в отношенията ѝ с Русия под управлението на Путин е масираното проникване на руски капитали и установената икономическа и особено енергийна зависимост от Кремъл, смята Иво Инджев. „Няма нормална държава с такъв тежък търговски дисбаланс в отношение едно към десет, каквото е съотношението между износа на България към Русия и вноса оттам. Зависимостта в случая се дължи на огромния по стойност и обем внос на руско въглеводородно и атомно гориво. Помня една от статиите на завършилия в Москва шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев, в която той призовава руското влияние в България вече да бъде налагано не с танкове, а с танкери“, добавя той.

Иво Инджев смята, че така нареченият „шпионски скандал“ ще бъде използван като димна завеса преди възкресяването на два от най-оспорваните руски енергийни проекти в България: участието на „Росатом“ в изграждането на АЕЦ „Белене“ и продължението на „Турски поток“ през българска територия. „Така правителството на Бойко Борисов си създава алиби пред европейските и американските партньори – ето, опълчихме се и противодействаме на Москва и нейните агенти, но това не ни пречи да развиваме двустранните икономически отношения“, коментира Инджев.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...