Home » Свят » Путин е най-големият подарък за НАТО

Путин е най-големият подарък за НАТО

Руският президент Владимир Путин даде на НАТО „причина да живее отново” и е сред ключовите фактори за подобрените способности на алианса. Това заяви бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс в интервю за CNBC.

Американският генерал заяви по време на икономически форум в Италия, че Северноатлантическият алианс в момента е по-способен, отколкото преди няколко години. По думите му разходите за отбрана са се увеличили, посочвайки два основни фактора за това.

„Единият е най-големият подарък, който НАТО получи от края на Студената война – това е Владимир Путин и неговите агресивни действия, които дадоха на НАТО причина да живее отново. Другият фактор е това, че европейските страни отдавна излязоха от кризата с еврото, и могат да дадат пари и за НАТО”, посочи Дейвид Петреъс.

Коментарът на генерала е направен само седмици, след като САЩ и Русия скъсаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, подписан през 1987 година. Бившият ръководител на ЦРУ заяви също така, че най-голямо развитие в света през последните десетилетия са отбелязали китайците. Китай според генерала се превръща в основен фокус на Вашингтон, а азиатските страни ще имат все по-важна роля на световната сцена.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Блокират Северна Македония за ЕС

Европейските лидери не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване към ЕС ...

ГАЗ регистрира нова марка Победа

Руският Федерален институт за промишлена собственост (ФСИП) е регистрирал нов търговски знак „Победа“, съобщава Motor.ru. ...

Мъже отново се къпаха в Рилските езера ВИДЕО

Поредното нарушение е извършено в Национален парк „Рила“. Това става ясно от пост в социалната ...

Най-евтината и най-скъпата кола на салона в София

Тазгодишният софийски автомобилен салон предложи на посетителите доста интересни автомобили. Премиерите за България, бяха 16, ...

Турция: Volkswagen не са се отказали от нас

Германският автомобилен гигант Volkswagen не е спрял инвестицията си в Турция. Това заяви турският зам.-министър ...

Прощаваме се с Милчо Левиев

Прощаваме се с големия български музикант Милчо Левиев – музикалният бунтар, който живееше по нотите ...