Home » България » Психоза в строителите от ремонта на релсите на „Графа“

Психоза в строителите от ремонта на релсите на „Графа“

Проектът за ремонта на релсите на столичната улица „Граф Игнатиев“ тръгнал зле още от самото начало, защото Столичната община отправяла заплахи какви огромни глоби би могла да наложи, ако проектът за изпълнение на ремонта закъснее.

Това стана ясно от свидетелските показания на автора на първоначалния проект за трамвайно трасе на „Граф Игнатиев“ инж. Румен Борисов от „ИНФРАСИТИ – РБ ОДД“ по време на днешното съдебно заседание в Специализирания наказателен съд срещу бившия заместник-кмет по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев.

В съдебната зала от четирима призовани свидетели по делото трима не се явиха. Нито една от страните по делото – и прокуратурата, и защитата, не изразиха претенции за събирането на нови доказателства, разкрива news.bg.

Проектът за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ бил разработен на две фази – идеен и технически. Разликата в двата проекта е в степента на подробност. В идейния проект се дава основна информация за конструкцията, а техническият проект е по подробен и има повече детайли за самата конструкция, разясни Борисов.

По думите му напрежението, което се създавало от Столичната община със заканите за налагане на глоби, създавало психоза в строителите. Борисов не получил информация какви материали щели да се доставят за ремонта, но разбрал, че няма да бъде полиуретанова подложка, а стари гуми. Според него с поставяне на стари релсови гуми нямало да се постигне нужното качество.

Той предупредил столичния кмет Йорданка Фандъкова, че подложката щяла да бъде подменена, но тя заръчала на Евгени Крусев да се придържа към реализацията на проекта.

Съветът на направление „Архитектура и Градоустройство“ (НАК) предложили проект, който да замени неговия, стана ясно от свидетелските показания на Румен Борисов.

Освен това той дълго време не знаел с кого щял да бъде сключен договорът за поставяне на подложката на релсите. Според Борисов сегашния виброизолационен материал от „Пандрол“, който е сложен на релсите на „Графа“ нямало да свърши работа. Материали от австрийската компания „Гетцнер“ не са били поставяни на „Графа“.

Борисов посочи, че в първоначалния изработен проект било заложено да се постави система с плаващи плочи, но в техническия, след танало ясно, че парите не са проблем, било заложено на полиуретановата подложка.

Той не е сключвал договори за доставка на подложки и релси, а имал сключени фирмени договори, когато нещо е трябвало да се разработи. Борисов не е включвал в проектите си продукти, на които фирмите са били доставчици.

Евгени Крусев е подсъдим за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за ремонта на ул „Граф Игнаиетв“. Според обвинението Крусев е облагодетелствал „Джи Пи Груп“ и е нанесъл вреди за Столична община – на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Протестиращите срещу Гешев ще пишат на Кьовеши

Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой и ако бъде избран за главен прокурор, протестиращите ...

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...