Home » Свят » Протестите в Хонконг не спират

Протестите в Хонконг не спират

Демонстранти обсадиха в нощта на петък срещу събота централата на полицията в града, хвърляха яйца по сградата и рисуваха графити по стените ѝ, съобщава AP. Исканията им обаче отново не бяха удовлетворени.

На зазоряване полицията освободи улиците от барикадите, издигнати от протестиращите, като останаха само отделни групи демонстранти, предимно младежи. Мирният завършек на петъчния протест предизвика въздишка на облекчение в града с население 7,4 милиона души, след като полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми миналата седмица, когато при протестите бяха ранени десетки хора.

Полицията беше критикувана за употребата на сила при предишните протести, но този път не се намеси. „Полицията показа много голямо търпение към протестиращите, които се събраха пред полицейската централа, но техните средства за изразяване на възгледите им станаха незаконни, ирационални и неразумни“, се казва в изявление на полицията.

Причина за протестите стана законопроект, разрешаващ екстрадиция в континентален Китай. Според критиците му законопроектът застрашава юридическата автономия на Хонконг и принципа „Една държава, две системи“. Демонстрантите се опасяват и че подобен закон би допуснал критици на управляващата комунистическа партия да бъдат подложени на изтезания и несправедлив процес в континентален Китай.

В петък хонконгската адвокатска асоциация повтори критиката си към решението на лидерката на Хонконг Кари Лам да спре, но не и да оттегли спорния законопроект, като го определи като „напълно незадоволително“. Асоциацията настоява и за създаването на независима комисия, която да разследва насилието по време на протестите на 12 юни. Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ обяви, че полицията трябва „да прекрати незаконната употреба на сила срещу мирни демонстранти“ и разпространи доклад, в който са документирани 14 случая на полицейско насилие на 12 юни.

Китай
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Mercedes-Benz се отказа от ДВГ

Немският концерн Daimler е прекратил разработката на двигатели с вътрешно горене, обяви ръководителят на развойния ...

Нова връща ВИП Брадър след провала на Игри на волята”

Слуховете, че „ВИП Брадър“ слиза завинаги от екран се оказаха силно преувеличени. Новото приключенско предаване ...

Хванаха шофьор да реди Рубик куб със 127 км/ч

Испанската Национална дирекция по пътното движение (DGT) публикува видео на водач, който реди Рубик куб, ...

Жътвата на популизма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Българските ...

Младежи по цял свят протестират срещу климатичните промени

Мащабни протести на младежи срещу климатичните промени ще се проведат днес по целия свят. Началото ...

Лаура Кьовеши успя!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Бившата ...