Home » Свят » Протестите срещу Макрон взеха жертва
Протестите срещу Макрон взеха жертва
Протестите срещу Макрон взеха жертва

Протестите срещу Макрон взеха жертва

Един участник в протестите в събота е убит, повече от сто човека са ранени – това е трагичният резултат от националната вълна на мирни протести срещу политиките на Макрон, съобщава The Guardian.

Демонстрантите от движението, което спонтанно се роди в социалните мрежи и се нарече „жълти жилетки“, имаха намерение да покажат гнева си заради растящите цени на горивата. В цялата страна от рано сутринта се събираха желаещи да участват в протеста, край Пон-дьо- Бовоасен в югоизточния регион на Савоя един човек бе убит. Местният префект Луи Ложие твърди, че жена возела едно от децата си на лекар, на кръстовище я спрели протестиращите, но връхлетяла на 63-годишна жена, след като участниците в събитието започнали да блъскат по покрива на колата й.

В цяла Франция има 106 души ранени, петима са сериозно. Според полицията повече от инцидентите са причинени от шофьори, които се сблъскват с демонстрантите, докато се опитват да се измъкнат от навалицата. Движението на жълтите жилетки се създаде с цел да се призоват хората на протест срещу растящите цени на горивата. До събота на обед по данни ан полицията е имало около 244,000 души и 2,000 демонстрации в страната, а също и в Корсика, арестувани са 52 души Полицията използвала сълзотворен газ, за да спре навлизащите в Тунела под Мон Блан, който свързва Франция с Италия, а демонстрантите изцяло са били блокирали моста „Пон дьо Норманди“ на река Сена, свързващ Навр с Онфльор. С настъпването на нощта дузини полицаи са били пренасочени към центъра на Париж, тъй като протестиращите били в близост до Елисейския дворец.

Публичното недоволство обвини президента Макрон, че е много далеч от проблемите на обикновените хора, разкри задълбочаващата се криза на доверие в центристкото управление. “Имаме нужда от реформи, но не за сметка на джобовете на хората. Всички купувахме дизелови возила, защото ни казваха, че са добри, сега ни наказват, защото твърдят, че дизелът е лошо нещо“, казва един собственик на строителна компания. „От нас се очаква да плащаме 30 на сто повече за гориво, но ако аз кажа на моите клиенти, че трябва да плащат 30 на сто повече, те ще ми се присмеят и ще решат, че се шегувам. Стига толкова“, твърди друг участник в бунта на жълтите жилетки.

Френското правителство е предложило финансова подкрепа за шофьори, които искат да заменят старите си модели за по-нови, но критиците твърдят, че това не е достатъчно. Според проучване на общественото мнение за Le Figaro 73% подкрепят „жълтите жилетки“ и техните действия, а 70% искат правителството да спре покачването на цените на горивата.

Протестите срещу Макрон взеха жертва

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар