Home » България » Протест срещу предаването на кюрд на Турция

Протест срещу предаването на кюрд на Турция

На 1 март 2019 г. полицията задържа турския гражданин от кюрдски произход Илхан Карабаг, който от 3 години живее в България и е настанен в общежитията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в столичния квартал „Овча купел“. Причината за неговото задържане е искане на Република Турция за екстрадиция поради обвинение в членство в политическа организация, която е забранена в страната. Не е обвинен в каквото и да било друго престъпление освен членството в забранена партия. Това припомнят от Инициативния комитет за защита на Илхан Карабаг.

От арестуването му досега Илхан пребивава в ареста на Национална следствена служба (НСС) с право на свиждане само два пъти в месеца. От момента на задържането си е преминал през три дела в Софийски градски съд (СГС), като на последните две е присъствал представител на турската дипломатическа мисия в България. Според нас това е груб натиск над решенията на българския съд и има пряко влияние върху решението на СГС от 9 април 2019 г. за екстрадиция на Илхан Карабаг. Последното решение е обжалвано на 11 април 2019 г. и в момента Илхан очаква насрочване на следващо дело от Софийски апелативен съд (САС).

В решението на СГС за екстрадиция от 9 април НЕ СА посочени НИКАКВИ мотиви. Всичко това ни навежда на мисълта, че действията на българския съд не са повлияни от безпристрастна правна гледна точка, а от политически натиск от страна на турската държава чрез нейните дипломатически представители. Известни са немалобройните случаи от последните няколко години на бърза екстрадиция на турски граждани от различен етнически произход, които за съжаление не са прецедент, а по-скоро правило в действията на българската съдебна система. В този смисъл решението на СГС от 9 април за екстрадиция на турския гражданин Илхан Карабаг предоставя реална опасност за него, заплашвайки го с дългогодишно лишаване от свобода в условията на турските затвори. Всичко това ще се случи само заради политическата дейност на Илхан, без да е извършил някакво реално престъпление.

СГС излиза с мотиви за своето решение чак на 15 април. Те са, че Илхан представлява опасност за живота на други лица – това са мотивите за решението за екстрадиция. Намираме тези мотиви за абсурдни, още повече че Илхан Карабаг от 3 години живее в България, настанен в общежитията на ДАБ и не е бил арестуван нито за криминални, нито за терористични прояви.

Все по-засилващият се авторитаризъм в нашата югоизточна съседка хвърля в затворите хиляди кюрди и турци, фабрикувайки обвинения като „терористична дейност“ и „пропаганда на тероризъм“. Това е лесен начин за отстраняване на политическите противници на едноличното управление на Ердоган. В момента в затворите на Република Турция десетки политически затворници са обявили гладна стачка, а някои дори прибягват до самоубийствени действия в знак на протест срещу несправедливото им задържане. Решавайки да екстрадира Илхан Карабаг в Турция, българската държава с лека ръка праща един човешки живот в лапите на турското авторитарно правосъдие и нарушава международните конвенции за закрила на политически преследвани лица.

Делото за потвърждаване или отхвърляне на решението на СГС за екстрадиция е във вторник, 23 април 2019 г. от 9,00 ч. в Софийски апелативен съд. Затова се събираме пред сградата на Съдебна палата с искания за отмяна на решението на СГС за екстрадиция на Илхан Карабаг, неговото освобождаване от следствения арест и изчакване на делото му за международна закрила на 20 май на свобода! Настояваме и за спиране на политическите депортации в Турция като цяло!

Настояваме Софийски апелативен съд да отмени решението за екстрадиция на Илхан Карабаг! Настояваме за спиране на депортациите на всички политически активни граждани на Турция в страна, където на практика няма демократична система и където те могат да бъдат подложени на унижения и изтезания! Протестираме пред грубата намеса на турската държава в работата на българската съдебна система с цел унищожаване на своите политически противници!

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Клоп: Може и да се откажа след 2-3 години

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп не иска да говори за далечното си бъдеще. “Очаквам да ...

Урсула се увърта около Мис България (СНИМКИ)

Коафьорът Борислав Сапунджиев, по-познат като Урсула бе сред ВИП гостите на първото издание на летен ...

Сигнал за бомба и на летище Пловдив

Към 11 часа днес в дежурната част на ОДМВР – Пловдив е получен сигнал, че ...

Все по-вероятно е Икарди да остане в Интер

Нападателят на Интер Мауро Икарди изглежда ще продължи да носи екипа на тима и през ...

Правителството одобри създаването на нова болница в Габрово

Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Това ...

Ивет Лалова с нова победа в Турция

Ивет Лалова донесе поред на победа за турския си тим ЕНКА. Тя се наложи на ...