Home » Свят » Присъствието на НАТО край Балтийско море създава опасна ситуация

Присъствието на НАТО край Балтийско море създава опасна ситуация

Каква заплаха представляват танковете на НАТО в Балтийския регион – така формулира „Известия“ темата на коментар по повод неотдавнашните съвместни френско-британски военни маневри в Естония.

В средата на май в естонската база Тапа бе разположена френска тактическа група – 300 военнослужещи с бронирана техника, включително основни бойни танкове „Льоклерк“. На 25 май френските военни осъществиха съвместно учение с британски колеги, които също носят служба в Балтийския регион. НАТО е разположила в балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) и Полша 4 батальонни групи, включващи общо около 5000 души – по една във всяка държава, припомня руската медия.

Това не създава фактическа военна заплаха, но НАТО използва военното си присъствие в региона и за тренировки, улесняващи взаимодействието между различните армии, и за подобряване на военната инфраструктура. А по време на редовните маневри броят на военнослужещите сериозно нараства, се казва в материала.

Според „Известия“ ключов проблем пред силите на НАТО в балтийските страни днес е съотношението между символичната им роля и реалните възможности, тъй като при евентуални бойни действия четирите батальонни групи ще са безсилни да спасят и защитят каквото и да било. Но за разгръщане на истински сериозни сили се изискват и сериозни разходи. А при мащабна модернизация на местната военна инфраструктура може да бъде премината и червената линия, което ще влоши отношенията между Русия и Алианса, довеждайки до непредсказуеми последици, предупреждава изданието.

Междувременно още няма признаци Русия и НАТО да напредват към решаване на противоречията помежду им, а политическата обстановка в САЩ и Европа явно не съдейства за това. Съответно и двете страни се готвят за по-нататъшно влошаване на обстановката. Русия например засилва противовъздушната си отбрана в Калининградския регион. Расте и напрежението по море – британски и американски кораби редовно присъстват в силите на НАТО в Балтика, а Русия продължава да подсилва Балтийския си флот.

Силите, сериозно заинтересовани напрежението между Русия и НАТО да нараства, са главно националистическите елити в Източна Европа, включително балтийските страни – за тях образът на врага в лицето на Русия е политически капитал и залог за по-нататъшна кариера в собствените им страни и в европейските структури. В известна степен ги подкрепя и ръководството на НАТО, което също вижда в противопоставянето с Русия шанс за по-нататъшно охолно съществуване и за съответните бюджети, твърди „Известия“, предаде Новини.бг.

„Сценариите на тези сили не предвиждат война като такава заради прекалено сериозните последици. Същевременно обаче активно се демонстрира военна и политическа конфронтация, а системата на договорите за ядрено разоръжаване се руши. В съчетание с непредсказуемите перспективи за развитие на руско-американските отношения това създава опасна ситуация. Още повече с оглед сравнително неголемите сили, намиращи се в Балтийския регион – „по-лесно се взема решение за локален сблъсък, отколкото за голям конфликт с участието на стотици хиляди души“, изтъква руският вестник. Трудно е да се предвиди развитието на обстановката, посочва „Известия“, но предлага като първа стъпка за подобряването ѝ да се подновят консултациите между военните от Русия и НАТО и на ученията им да се канят представители на другата страна.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Реал Мадрид съгласни да пуснат Навас в ПСЖ

Макар и да е любимец на феновете, Кейлор Навас все пак ще си тръгне от ...

Очакват бум на морбили и хепатит А

Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено обсъждане, притесниха личните лекари. От ...

Ердоган заминава при Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на посещение в Москва във вторник, 27 август, ...

Борисов: От Германия внасяме Mercedes-и, BMW-та, Audi-та за вас, а изнасяме – IT

Когато има работа и пътища, няма етническо напрежение. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Крумовград. ...

Трагедията на Арктика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Ледовете ...

Путин нареди: Искам адекватен отговор на САЩ (ВИДЕО)

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с ...