Home » България » Президентът: Войската ни преживя политическо високомерие и оцеля

Президентът: Войската ни преживя политическо високомерие и оцеля

Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност след десетилетия на пренебрежение. Армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства.

Това заяви в търествената си реч президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България, на тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия, допълни той. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, апелира държавният глава и допълни, че в тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България“, продължи държавният глава.

„Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост, отбеляза той. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможервена преграда в защита на държавността, каза държавният глава и допълни, че затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност“, посочи Румен Радев.

„През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности, е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание – да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, отбеляза той и посочи, че сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“, заяви още Радев.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Племето на Винету

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Завчера ...

Лейбъристите обещават революция, ако…

Британската Лейбъристка партия обещава радикални промени, ако спечели парламентарните избори на 12 декември, предаде АР. ...

От ЦСКА изплатили целия си дълг към държавата, твърди синдик Дора Милева

Синдик Дора Милева, която се грижи за коректното изплащане на сумите към кредиторите на ЦСКА, ...

Радев: Да обединим усилия за по-бързо изграждане на МИУТ

Българското правителство и държавите от региона следва да обединят усилията си за по-бързото изграждане на ...

Чакахме Батман и Супермен – получихме Гешев, Цацаров и Пеевски

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Организираното ...

Какво ще поиска Тръмп от Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Предстоящата ...