Home » Свят » Президентът Радев: България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство (СНИМКИ)

Президентът Радев: България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство (СНИМКИ)

България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство, посочиха държавните ръководители на двете страни Румен Радев и Си Дзинпин в началото на пленарните разговори в Пекин.

Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Китай по покана на своя колега.

Отношенията между нашите народи са изключително добри. Сега, когато отбелязваме 70 години от установяването на дипломатически отношения, те се издигат до ниво стратегическо партньорство, каза китайският лидер. Така че ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се световна ситуация, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов стимул за развитието на нашите отношения, добави Си Дзинпин.

Предстои ни исторически акт – обявяване на съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство, посочи президентът Румен Радев, който изрази убеждението си, че това ще се превърне бързо в ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото в двустранните отношения. Вярвам, че ще продължим заедно да играем конструктивна роля в двустранен и международен план, да работим в дух на разбирателство и сътрудничество за просперитета на нашите народи, за общия мир и сигурност на света, каза Радев.

Президентът Радев: България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство (СНИМКИ)
Президентът Радев: България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство (СНИМКИ)

Си заяви още, че за последните 70 години традиционното партньорство между двете държави се развива, за което, по думите му, има много свидетелства. Си добави, че китайците си спомнят, че през 2008 г. , при голямото земетресение в Китай, България е била сред първите, поканили деца от засегнатите райони да почиват в страната, а при изчезването на българския алпинист Боян Петров, китайските спасители са направили всичко възможно, за да помогнат. Това показва, че отношенията между нашите народи са изключително добри, посочи китайският лидер.

В съвместната декларация между Република България и КНР за установяване на отношения на стратегическо партньорство се посочва, че целта е солидно и стабилно развитие на двустранните отношения. В документа се казва, че двете страни дават висока оценка на позитивните резултати в областта на икономиката и търговията между България и Китай, с единодушно мнение за укрепване на практическото сътрудничество в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия, електронната търговия и други.

Страните изразяват желанието си за осъществяване на целите, заложени в подписания междуправителствен Меморандум за разбирателство за съвместно реализиране на инициативата „Един пояс, един път“, спазвайки принципите на широки консултации, съвместен принос и взаимна изгода, да стимулират практическото сътрудничество в различните области, с цел реализиране на инициативата по висококачествен начин.

Президентът Радев: България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство (СНИМКИ)

Страните ще продължат да издигат равнището на сътрудничество в областите на производството и преработката на селскостопанска продукция, на научните изследвания, технологиите и инвестициите в земеделието и на търговията със селскостопански продукти. Документът предвижда и разширяване на сътрудничеството в областите на културата и на туризма, както и сътрудничеството на местно ниво, с цел задълбочаване на контактите и приятелството между двата народа. Страните придават голямо значение на сътрудничеството в областта на образованието, науката и технологиите. Двете страни утвърждават, че сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай създава важна платформа за развитието на отношенията между България и Китай и е полезен допълващ елемент към всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай.

По-рано днес на Източния площад на „Великата зала на народите“ в Пекин се състоя церемонията по официалното посрещане на българския държавен глава и негова съпруга в Китай. Тя беше с военни почести, оръдейни салюти, деца със знаменца и цветя приветстваха двамата лидери, прозвучаха и български фолклорни мотиви.

Китай
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Трябва ли Mercedes-Benz да върне четирите фара?

Актуалното поколение на E-Klasse W213 е на пазара от 2016 г. и Mercedes-Benz подготвя модернизация ...

Арестуваха шефката на македонската Спецпрокуратура

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната ...

Започва ли нова война на мутрите след 6-годишното затишие

Четиризвездният хотел „Виго” в Несебър, в който се намират около 110 чужди туристи, е осъмнал ...

Ето защо Украйна унищожи ядрения си арсенал

Бившият президент на Украйна Леонид Кравчук разкри защо страната е унищожила ядрения арсенал, с който ...

Последни новини за Стефан Данаилов

Актьорът Стефан Данаилов ще бъде опериран в МБАЛ „Бургасмед“. Новината бе съобщена преди минути от ...

САЩ и Венецуела водят тайни преговори

Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърди, че се водят тайни преговори между високопоставени представители на ...