Home » Свят » Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск

Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск

На 31 май 2019 г. в президентската резиденция „Акорда” президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се срещна председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На срещата президентът К. Токаев отбеляза, че посещението на Доналд Туск в страните от Централна Азия е от особена важност при приемането на новата стратегия на Европейския съюз за региона.

„Този ​​важен документ и това посещение показват, че европейските страни са готови да положат усилия за укрепване на политическата и икономическата стабилност в Централна Азия”, заяви държавният глава.

В същото време, президентът на Казахстан отбеляза, че официалното посещение на Д. Туск съвпада със специален ден в историята на Казахстан – Деня на възпоменанието на жертвите на политическите репресии. Според президента, сред жертвите на глада, сталинските репресии, които отнеха живота на милиони хора, бяха не само казахи, но и представители на насилствено депортираните в Казахстан народи – около 1,5 милиона души. В тази връзка, в програмата на посещението на ръководителя на Европейския съвет се предвижда посещение на мемориалния музеен комплекс

„АЛЖИР” (Aкмолински лагер за жените на предателите на родината) и отдаване на почит към паметта на жертвите на тоталитаризма. Президентът отбеляза, че посещението на Доналд Туск открива нова глава в сътрудничеството между Нур-Султан и Брюксел. Президентът подчерта, че Казахстан продължава да работи активно за задълбочаване на партньорството с всички водещи европейски страни.

„Като държавен глава ще продължа пътя към всеобхватно и конструктивно партньорство с Европейския съвет”, каза Касъм-Жомарт Токаев. От своя страна, председателят на Европейския съвет Д. Туск заяви, че Казахстан е ключов партньор за Европейския съюз в този регион.

„Вашата страна е мост между Европа и Изтока и между Русия и Южна Азия. В новата ни стратегия за Централна Азия предлагаме да се изгради силно и модерно партньорство, да се задълбочи партньорството в областта на енергетиката, транспорта и цифровите комуникации”, каза Туск. Според Д. Туск, Казахстан и ЕС добре обсъдиха казахстанските програми, включително подобряването на бизнес климата, върховенството на закона, доброто управление и борбата с корупцията.

„Европейският съюз е първият търговски партньор на Казахстан и чужд инвеститор. Скоро всички държави от Съюза ще ратифицират Споразумението за разширено партньорство между ЕС и Казахстан, и ние вече започнахме неговото изпълнение. Това е и добра основа за проучване на регионалните предизвикателства като насилствен екстремизъм или екологични проблеми. Освен това, обсъдихме политическия преход в Казахстан, който сега се извършва”, каза Туск.

Казахстан
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Полицай е загинал при катастрофа с мотоциклет в Перник

Полицейски служител е загинал при катастрофа с мотоциклет в Перник, съобщи БНР. Инцидентът е станал ...

Гръцки внос сваля цената на кюстендилските череши

Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските производители, оплакаха се те пред ...

България утре: една празна страна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Анализ ...

Банският едва събра прелестите на Тита

Поп изпълнителката Тита най-накрая показа огромния си бюст и даде повод на всичките си фенове ...

Емил Радев от ГЕРБ пак ще е евродепутат

Емил Радев от ГЕРБ ще е евродепутат, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Той беше на ...

Аржентина отново се изложи

Аржентина се размина с отпадане от Копа Америка, след като завърши при 1:1 с Парагвай ...