Home » Свят » Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск

Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск

На 31 май 2019 г. в президентската резиденция „Акорда” президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се срещна председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На срещата президентът К. Токаев отбеляза, че посещението на Доналд Туск в страните от Централна Азия е от особена важност при приемането на новата стратегия на Европейския съюз за региона.

„Този ​​важен документ и това посещение показват, че европейските страни са готови да положат усилия за укрепване на политическата и икономическата стабилност в Централна Азия”, заяви държавният глава.

В същото време, президентът на Казахстан отбеляза, че официалното посещение на Д. Туск съвпада със специален ден в историята на Казахстан – Деня на възпоменанието на жертвите на политическите репресии. Според президента, сред жертвите на глада, сталинските репресии, които отнеха живота на милиони хора, бяха не само казахи, но и представители на насилствено депортираните в Казахстан народи – около 1,5 милиона души. В тази връзка, в програмата на посещението на ръководителя на Европейския съвет се предвижда посещение на мемориалния музеен комплекс

„АЛЖИР” (Aкмолински лагер за жените на предателите на родината) и отдаване на почит към паметта на жертвите на тоталитаризма. Президентът отбеляза, че посещението на Доналд Туск открива нова глава в сътрудничеството между Нур-Султан и Брюксел. Президентът подчерта, че Казахстан продължава да работи активно за задълбочаване на партньорството с всички водещи европейски страни.

„Като държавен глава ще продължа пътя към всеобхватно и конструктивно партньорство с Европейския съвет”, каза Касъм-Жомарт Токаев. От своя страна, председателят на Европейския съвет Д. Туск заяви, че Казахстан е ключов партньор за Европейския съюз в този регион.

„Вашата страна е мост между Европа и Изтока и между Русия и Южна Азия. В новата ни стратегия за Централна Азия предлагаме да се изгради силно и модерно партньорство, да се задълбочи партньорството в областта на енергетиката, транспорта и цифровите комуникации”, каза Туск. Според Д. Туск, Казахстан и ЕС добре обсъдиха казахстанските програми, включително подобряването на бизнес климата, върховенството на закона, доброто управление и борбата с корупцията.

„Европейският съюз е първият търговски партньор на Казахстан и чужд инвеститор. Скоро всички държави от Съюза ще ратифицират Споразумението за разширено партньорство между ЕС и Казахстан, и ние вече започнахме неговото изпълнение. Това е и добра основа за проучване на регионалните предизвикателства като насилствен екстремизъм или екологични проблеми. Освен това, обсъдихме политическия преход в Казахстан, който сега се извършва”, каза Туск.

Казахстан
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Българският кечист се закани на футболна легенда (ВИДЕО)

Българският кечист от WWE Александър Русев заплаши със саморазправа легендарния английски футболист Гари Линекер, съобщава ...

Още един кандидат за президент във волейбола

Част от клубовете, членове на БФВолейбол, издигнаха кандидатурата на вицепрезидента на федерацията Борислав Кьосев за ...

Хамилтън счупил мотора на Роси?

Ако някой се чуди защо няма новини около MotoGP теста на Люис Хамилтън този понеделник, ...

Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Защо ...

Задава се надежда, не я пропускайте

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Повторението ...

София не диша

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Ако ...