Home » България » Премиерът не искал да ощети нито 1 пенсионер

Премиерът не искал да ощети нито 1 пенсионер

Волята на премиера Борисов е да не се ощети нито един нов пенсионер. Това заяви социалният министър Бисер Пенков след спешната среща при премиера Бойко Борисов заради новите правила за пенсиониране. Те на практика елиминират осигурителния принос преди 2000 г. и според експерти ще ощетят 31% от хората, които тази година се пенсионират.

След срещата при премиера Петков обясни пред медиите, че при Борисов управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула. По думите му данните показват, че за около 60% от бъдещите пенсионери ще има положителна промяна, за 11% няма да има промяна, а при близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

„Целта на реформата, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване“, посочи Бисер Петков.

„Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година“, припомни министър Петков.

Бисер Петков припомни пред медиите, че става дума за консенсусно предприета реформа. Причините и мотивите за тази промяна били свързани с това да се обвърже по-тясно размерът на пенсиите с осигурителния принос и пенсията да се изчислява на база на официални, верифицирани данни, които са постъпили от работодателите в регистъра на осигурените лица. Регистърът вече е на 20 години, води се от 1997 г., изтъкна още социалният министър.

Целта била и да се ограничат възможностите за злоупотреби с осигурителни документи, на базата на които се изчислява пенсията и да се ускори процесът на отпускане на пенсиите.

„На тази среща бяха обсъдени всички възможни ефекти от тази промяна. Общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери“, подчерта Бисер Петков и обърна внимание, че става дума не за вече отпуснати пенсии (които ще продължават да се изплащат в размера, който са отпуснати), а за бъдещи пенсии.

„Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение“, заключи Бисер Петков.

Борисов извика спешно на „Дондуков“ 1 министър Петков, шефа на НОИ Ивайло Иванов и представители на синдикатите.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов обясни пред журналистите, че институтът ще работи по правилното изчисление и ще предложи на правителството правилно решение, което да успокои обществото и да няма спекулации.

Премиерът Бойко Борисов ни възложи да обсъдим още веднъж възможностите, за да бъдат включени и трите години от 1997 до 1999 г. във формулата за изчисление на пенсиите, посочи Ася Гонева, член на Надзорния съвет на НОИ от КНСБ.

Гонева изказа „огромното си разочарование и съжаление“ за начина, по който са интерпретирани данни, намиращи се на страницата на НОИ. Тя обърна внимание, че става дума за симулация, макар и на базата на конкретни данни.

„Всяка година средният осигурителен доход в пенсионната система нараства. Именно средният осигурителен доход в системата стои във формулата за определяна на пенсията“, отбеляза Гонева.

„Поради създавалата се обстановка от изключително непрофесионални хора, които подвеждат и медиите, и обществото, беше проведена тази среща, и г-н Борисов възложи на министъра, НОИ, организациите, които сме представени в Надзорния съвет на института, да обсъдим още веднъж възможностите, които бихме предложили на правителството за някаква корекция в Закона, която да накара служителите, които се занимават с пенсионно производство, да ги задължим да правят изчисления на базата на сега действащия текст, като вземат предвид и трите години от 1997 до 1999 г., но само на данни от персоналния регистър. Това, което е доказано, че е приносът на съответния осигурен работещ. Ако се появи разлика, каквато и да е тя, то да бъде отпуснат по-благоприятният размер“, посочи Ася Гонева, цитирана от „Фокус“.

„Загуба на размера на пенсията не може да се получи. Това ще стане ясно, когато пуснем подробните изчисления“, заявиха от КНСБ.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също каза, че е изненадан от това, което се случва и защо се говорят и пускат в медиите подобни спекулации. „Няма никакви проблеми с формулата и никой няма да бъде ощетен. С премиера стигнахме до извода, че ще бъдат предприети мерки, така че да няма ощетени хора. Разликата се получава от това, че се преди заплатите са били в хиляди, а сега след валутния борд работим с други суми. Затова интерпретациите са напълно неправилни“, категоричен бе Манолов. Според него напрежението в обществото е напълно изкуствено създадено и дори нарече спекулациите малоумни.

„Казвам го директно – това са малоумни спекулации и съм готов с калкулатор или лист и молив да седна с всеки и да го докажа. Не знам откъде излизат тези разлики от 9 милиона, но ще кажа, че бюджетът на осигурителния институт е 10 млрд. лв., така че всеки може да съпостави числата и да разбере разликата“, добави Манолов.

Вицепремиерът Томислав Дончев също взе отношение, като заяви, че всички интерпретации и спекулации, че ще има намаляване на пенсиите не само не са точни, но са и неверни.

„Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който ще прави икономия от 9 млн. лв. при бюджет на НОИ от над 10 млрд. лв.“, изтъкна вицепремиерът.

И обеща: „Нито един българин няма да бъде ощетен с нито един лев. Напротив – ние имаме намерение да осигурим над 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсиите!“

Според него много от пенсионерите разчитат само на тази държавна подкрепа и по думите му е напълно нормално след като излезе информация за нейното намаляване, те да реагират.

„Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Те не са неточни, те са неверни. Никой няма право да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, на един български пенсионер“ заяви той. „Ние имаме амбицията да осигурим над 50 – 53 млн. за Великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица“, отбеляза Дончев. „Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият доход. Позволете ми да го кажа за трети път – няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер“, изтъкна на пресконференцията след разговора при Борисов вицепремиерът.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Перес дава 80 милиона, ако уволни Зидан

Тежката загуба на Реал Мадрид на „Парк де Пренс“ веднага породи вълна от слухове, че ...

Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат ...

В Русия: ЦСКА Москва е срам!

Руските медии реагираха мощно на обрата, който сътвори българския шампион Лудогорец срещу ЦСКА (Москва) в ...

Марадона отново забавлява (ВИДЕО)

Комично видео от интервю на Диего Марадона бе разпространено в социалните мрежи. То е заснето ...

Хакнаха профила на най-секси синоптичката в света (СНИМКИ)

Най-сексапилната водещата на прогнозата за времето в света – мексиканката Янет Гарсия стана жертва на ...

Главанаците се качиха на главата на Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...