Home » България » Премиер и президент със силни думи за спасяването на българските евреи

Премиер и президент със силни думи за спасяването на българските евреи

„Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме Деня на жертвите на Холокоста“, написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

„Нека на този ден си спомним забележителния акт на героизъм на Димитър Пешев, Екзарх Стефан, пловдивския митрополит Кирил и всички български интелектуалци, политици и общественици, обявили се против отнемането на граждански права на еврейското население на България“, пише още министър-председателят.

Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, каза пък държавният глава Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден „Стара планина“ първа степен.

Отличието е за особено големите заслуги на Лаудър за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.

„Един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато този народ е изградил фундаментални ценности“, посочи Радев.

Той отбеляза, че днес се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил този акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

Президентът посочи, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България „Шалом“ съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата.

Радев отбеляза, че днешното шествие, което се проведе в София по повод Деня на спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това ефективно сътрудничество – в подкрепа на толерантността и единението.

Роналд Лаудър заяви, че за пръв път е дошъл в България през 1997 г. и това, което обича най-вече тук са хората. Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже „не“ на омразата, „не“ на убийствата, „не“ на антисемитизма, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Слави Трифонов: Ще изпълня обещаното

В последното предаване на “Шоуто на Слави” обявих, че с моя екип ще правим телевизионен ...

Мартин Трифонов е пребил Криси с камък

Три етноса живеем в Сотиря – общо 2800 души. Около 2220 роми, 500 българи и ...

Бизнесменът Джордж Клуни с нова идея

Джордж Клуни иска да продава любимото си италианско сирене в САЩ, съобщи Контактмюзик. Той го ...

Крилатите фрази на Жорж Ганчев

На 19 август почина Георги Ганчев Петрушев, известен като Жорж Ганчев. Приживе той се описваше ...

Американски електромобил с 8800 Нм

Младата калифорнийска компания Drako представи първия си електромобил GTE, създаден в сътрудничество с Fisker. Четиривратото ...

Добри новини за Барса! Меси е възстановен

Нападателят на Барселона Лионел Меси е напълно излекуван от травмата си в прасеца, съобщава AS. ...