Home » България » Преговорите за F-16 пред провал?

Преговорите за F-16 пред провал?

Преговорите за доставката на изтребители F-16 може да се провалят и да се премине към втората оферта на шведите от СААБ и самолетите „Грипен“. Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за изтребителите, но преговорите продължават, съобщи военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той уточни, че част от правителствената делегация, която водеше преговорите във Вашингтон, вече се е прибрала в България. В САЩ обаче остават представителите на военновъздушните сили.

Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива, обясни Каракачанов, цитиран от БНР. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на НС да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците, добави той. Припомняме, че вторият кандидат са шведските изтребители „Грипен“, уточнява „Дума“.

Досега представителите на правителството коментираха, че очакват до юли да се стигне до сделка, въпреки че имаше очаквания разговорите за конкретните параметри да не се окажат толкова лесни. Сега обаче Каракачанов за пръв път признава, че има сериозни проблеми с преговорите. И за първи път не изключи вариант да не се стигне до сделка със САЩ и компанията производител „Локхийд Мартин“.

България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем „не“. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена, категоричен бе вицепремиерът.

По информация на „Медиапул“ Швеция и СААБ, не се отказват да следят проекта, което е индикация, че в него всичко е възможно.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ювентус дава трима за Пол Погба

Ювентус не се отказва от желанието си да върне Пол Погба в Торино. Италианският гранд ...

Почти всеки работещ у нас – с кредит

2,47 млн. българи имат заеми, а някои от тях имат и повече от един, сочи ...

Бягане с ботуши през юли

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Ердоган игра вабанк. И изгуби

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Заради ...

Вдигнаха изтребители заради израелски самолет

Два хърватски изтребителя МиГ пресрещнаха днес израелски самолет, който навлезе във въздушното пространство на Хърватия, ...

Мощна експлозия в китайски завод

Мощна експлозия разтърси днес завод за газификация в Централен Китай. Взривната вълна изпотроши прозорците на ...