Home » България » Предлагат причинителите на катастрофи да плащат лечението на пострадалите

Предлагат причинителите на катастрофи да плащат лечението на пострадалите

Здравната каса вече ще може да си връща парите, платени за лечението на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, както и на жертви на умишлени престъпленя. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по съдебен път от виновниците за причинените наранявания, пише вестник „Сега“.

Такава възможност съществува още от 1999 г., но НЗОК не се е възползвала, защото касата е нямала информация кои точно от пациентите, чието лечение е платила, са били жертви на престъпления или на катастрофи, причинени от пияни шофьори.

В готвените законови промени ще се запише, че МВР и органите на съдебната власт ще „предоставят на НЗОК информацията, необходима за действията по възстановяване на сумите в едномесечен срок“, а данните ще отиват в регистър. Така касата ще знае за всеки влязъл в сила акт на КАТ за пили шофьори, причинили катастрофа с пострадали, и за всяка влязла в сила присъда за умишлено престъпление, в което е пострадал човек.

Именно това липсваше досега – „законов механизъм, по който НЗОК да се снабдява с официална информация за деянията и техните извършители и по този начин да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица, от една страна, и вредоносните деяния и техните извършители“, пише в мотивите на проекта.

След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

За промяната настоява управителят на здравната каса Дечо Дечев, който смята и че въвеждането на правилото виновните да плащат лечението на жертвите си ще служи като превенция при случаите на домашно насилие и шофиране в нетрезво състояние.

Не е ясно за какви суми става дума, както и в кои случаи касата би си търсила парите – за всяко лечение, включително и такова в извънболничната помощ, например счупен крайник, или предимно за скъпо лечение при тежки увреждания, съпроводени с дълъг престой в интензивни отделения.

Липсва и статистика за колко случая става дума, нито какви средства биха се върнали в бюджета на касата. Лечение на политравма може да стигне до 2000 лв. на ден, а анализ на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение отпреди няколко години сочи, че лечението на един тежко пострадал при ПТП струва 30-50 хиляди лева. Годишно само за лечение на жертви на катастрофи се плащат 20 млн. лв., макар цялата сума да не се плаща от здравната каса – средства превежда и здравното министерство, а болниците твърдят, че дейността е силно недофинансирана.

Според данните на статистиката у нас годишно при катастрофи умират близо 700 души, а ранените са над 8600. Няма точни данни обаче колко са жертвите на пияни или дрогирани шофьори. През 2017 г. има 97 присъди за умишлени убийства и 776 – за причинени телесни повреди.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Звезда в немилост се натиска с жена си край басейна СНИМКИ

Скандалната футболна половинка Уанда Нара за пореден път влезе в заглавията на всички водещи ежедневници. ...

Турски кметове: Не трябва да допуснем Volkswagen да избере България

Кметицата на голямата община Айдън в Югозападна Турция Йозлем Черчиоглу се обърна с призив към ...

Пуснаха електронен регистър за операторите на биологични продукти

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят ...

Китай към ЕС: не се намесвайте в Хонг Конг

Европейският съюз (ЕС) незабавно да прекрати всяка намеса в Хонконг. За това призова китайското правителство ...

ДНК експертизата на Мартин доказва вината му

Пълни самопризнания пред адвокат е направил 21-годишният Мартин Трифонов, който бе задържан за убийството на ...

Зодиите, които не знаят какво е старост

Има хора, които с възрастта изобщо не се променят и дълги години изглеждат млади и ...