Home » Истории » Потресаващ разказ на българката Юлия, намерила овъглените и прегърнати трупове след огнения ад в Гърция
Потресаващ разказ на българката Юлия, намерила овъглените и прегърнати трупове след огнения ад в Гърция
Потресаващ разказ на българката Юлия, намерила овъглените и прегърнати трупове след огнения ад в Гърция

Потресаващ разказ на българката Юлия, намерила овъглените и прегърнати трупове след огнения ад в Гърция

„Да виждаш децата да тичат и да казват, че горят живи. Искаш да помогнеш и не можеш. Цяла „Рафина” гореше”. Това разказа пред Нова телевизия българката Юлия Устова.

Тя живее и работи в Гърция от 17 години. Рано тази сутрин Юлия е сред хората, които откриват 24 загинали на плажа – заедно, прегърнати: жени, деца и мъже. Семейства, които бягали от стихията. Но не успели.

„Бяхме в „Мати“. Слизаме и гледаме 20 човека, прегърнати и умрели. Обръщам се и виждам още 4 човека. Долу е морето, но не са успели да скочат и са се прегърнали и така останали”, разказва Юлия.

„Най-вероятно са били приятели или семейства, които са се опитали да се предпазят от огъня като са се прегърнали. Открихме и много автомобили, изоставени с ключовете на таблото, вратите им бяха отворени. Хората най-вероятно са изоставили колите си масово и са се опитвали да избягат”, разказа Василис Андриопулос, служител на Червения кръст.

 
„Много силен вятър имаше”, допълва Юлия.

Часове по-късно късно властите евакуираха хората от „Мати”. Селцето остана блокирано през целия днешен ден.

Междувременно продължи и борбата със стихията. Над 600 пожарникари и десетки самолети постоянно обливаха гората.

Равносметката от стихията е: 74 жертви и 187 ранени, сред които и една българка. Сред загиналите има цели семейства, много деца, най-малкото от които – бебе на 6 месеца. Броят на хората, които са в неизвестност продължава да се уточнява. Над 700 души намериха спасение от огъня в морето. Изпепелени са повече от 1000 къщи и 800 коли. Над 600 пожарникари се борят със стихията. Гърция обяви тридневен траур и поиска помощ от Европа.

В изгорелите курорти има и много българите. Масово обаче започнаха да напускат Гърция.

Всички таверни, заведения и магазини работят безплатно, за да осигурят храна на онези, които останаха без дом.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар