Home » Авто » Поредна схема за кражби: Тръба в гумата

Поредна схема за кражби: Тръба в гумата

Мошеници все по-често прилагат нов метод, за да ограбват закъсали на пътя шофьори. За целта се използва най-обикновена водопроводна тръба, с помощта на която автомобилът се обездвижва и водачът е принуден да спре, разказва сайтът auto.mail.ru.

Схемата не е сложна. Жертвата се набелязва от съгледвачи, които информират крадците за набелязаната кола. Ако в нея се вози само шофьорът и още повече ако е жена, рискът нараства в пъти.

„Оръжието на престъплението“ е тръба с диаметър 10-20 мм. Единият ѝ край се отрязва под прав ъгъл, а другият – под остър, за да се поучи пресечен цилиндър с височина 3-4 сантиметра.

Мошениците избират участък от пътя по маршрута на жертвата с дупки. Тръбата се забива в някоя от тях с острия край нагоре на мястото, през което е най-вероятно да мине колелото на колата.

Ако някоя от гумите се озове в заложения капан, тръбата се забива в нея и въздухът излиза през дупката почти мигновено, принуждавайки водача да спре незабавно. Щом отвори багажника, за да извади резервната, се появява автомобилът на мошениците.

Те веднага спират, започват да питат вежливо какво се е случило и предлагат съдействие на „колегата“. Спектакълът е изключително правдоподобен. Мошениците искрено съчувстват на пострадалия водач и още преди той или тя да си е отворил устата, запретват ръкави и се захващат да му помагат със смяната на гумата. За жертвата остава само да дозатегне болтовете, след което може да продължи по пътя си.

Радостта на шофьора от безкористното отношение на помагачите обаче трае само докато прибира крика и ключа обратно в багажника. Щом седне обратно в колата се оказва, че от салона липсват телефонът, чантата или портфейлът с парите и банковите му карти. Те са изчезнали, докато всички са се суетели около спуканата гума, а през това време от другата страна на возилото е проникнал някой от „помощниците“.

Измамниците обикновено не задигат вещи с големи размери – предпочитат малки чанти, в които може да има нещо ценно. Да се противодейства на схемата може по един-единствен начин. Забита в гумата тръба е сигурен знак за предстоящи неприятности и водачът би постъпил най-разумно да не приема никакви предложения за помощ. Измамниците по правило се отказват от намеренията си ако жертвата отклони разговора с тях и не прибягват до насилие, тъй като по руските закони бандитизмът по пътищата се наказва много по-сурово от кражбата.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Октай: Покрай Манолова ВИС се опитва да се върне в строителната мафия (ВИДЕО)

Винаги съм казвал, че агресията на Ердоган към кюрдите, които са 20 млн. В Турция, ...

Стратегическо гласуване в Киев

Парламентът на Украйна одобри на първо четене представения от правителството бюджет за идната година. Това ...

Над 70% от наемателите планират да си купят жилище

По данни на Евростат, 43% от щвейцарците имат собствени жилища, което е най-ниския показател за ...

Турски поток започна да се пълни с газ

Първия участък от проекта „Турски поток“ вече е започнал да се запълва с газ, съобщи ...

Дженифър Анистън счупи рекорд на Гинес

Дженифър Анистън най-накрая създаде свой акаунт в социалната мрежа Инстаграм и с това постави нов ...

Двойно повече кандидати за воиници

Двойно повече са кандидатите за воиници през тази година спрямо 2018-а. Основната заслуга за това ...