Home » Свят » Полша: Искаме постоянна база на НАТО

Полша: Искаме постоянна база на НАТО

НАТО трябва да укрепи присъствието си на източния фланг с разполагане на постоянна база в Полша, заяви в интервю полският премиер Матеуш Моравецки. В същото време той се изказа против големи прехвърляния на военнослужещи на САЩ на полска територия от Германия, предаде ДПА.

„Нуждаем се от военната база на НАТО в Рамщайн и се нуждаем от нова постоянна военна база в Полша“, казва Моравецки в интервюто, дадено от него пред френския вестник „Уест-Франс“ и вестниците от германската медийна група „Функе“.

През юни Полша и САЩ се споразумяха да увеличат американското военно присъствие на полска земя с 1000 военнослужещи и то да стане общо 5500 души.

Тогава президентът Тръмп заяви, че тези войски може да бъдат прехвърлени от Германия или от другаде. Той добави тогава, че Полша трябва да бъде възнаградена за изпълнението на целта на НАТО разходите за отбрана да бъдат 2 процента от БВП, и разкритикува Берлин, че не е постигнал тази цел.

Моравецки иска „в Германия да останат колкото може повече американски войници“ и заяви, че „никой не обмисля сериозно да редуцира значително американското присъствие“ там.

Разполагането на американски войски в Полша и Германия не е въпрос на „или – или“, каза той.

„Не бих казал, че Германия е гратисчия в сферата на отбраната, но нейният принос не съответства на задълженията ѝ. Германия трябва да увеличава отбранителните си разходи с по-бързи темпове“, добави Моравецки.

Миналата година Берлин е похарчил за отбрана 1,2 процента от своя БВП. ФРГ иска през следващите години да увеличи разходите, но дори и при това намерение тя пак няма да достигне определената от НАТО цел от 2 процента от БВП.

Полша
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Първан Симеонов: Битката за София ще е политическа

Смятам, че битката в София ще бъде най-политическа. Освен това в столицата се оформиха два ...

Toyota: Нов Land Cruiser догодина? Пълни щуротии!

Руското представителство на Toyota отрече с необичайно остър тон твърдението на японското сп. Best Car, ...

Светът да се обедини за климата

Ръководителите на над 30 държави подписаха апел за за действия в борбата с климатичните промени, ...

България с шанс да привлече Volkswagen Group

Концернът Volkswagen Group ще реши къде да построи новия си европейски завод до края на ...

АМ Тракия отесня, но не е приоритет

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова споделя мнението, че автомагистрала „Тракия“ е отесняла ...

V6 и четири фара: Каква можеше да бъде Волга

Някогашният главен конструктор на Горковския автомобилен завод Владимир Носаков показа рядка снимка от изпитанията на ...