Home » Свят » Полковник шпионирал за Русия

Полковник шпионирал за Русия

Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в местния провинциален съд официално обвинение в шпионаж за Русия срещу бивш полковник от австрийската армия, съобщи агенция ТАСС.

Задържаният през ноември миналата година 71-годишен офицер от резерва е обвинен, че в продължение на 25 години е шпионирал в полза на руското военно разузнаване ГРУ и е извършил престъпление, като е „предавал държавни тайни и умишлено е огласявал военни тайни“ на Австрия, се казва в съобщението на прокуратурата в Залцбург. Обвинителното заключение се основава на следствени мероприятия: информация за откриване на банкови сметки на обвиняемия, изучаване на конфискувани носители на информация и разпити на свидетели. Самият обвиняем обаче отказва да даде показания по делото.

Полковникът, чието име не се съобщава, „от 1993 г. е шпионирал в полза на руското военно разузнаване и е предавал на своя водещ офицер изчерпателна информация за военния спектър на Въоръжените сили на Австрия, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили“, посочва прокуратурата.

По данни на австрийските власти, за своята дейност обвиняемият е получил 300 000 евро. Ако подозренията срещу него бъдат доказани, той може да получи присъда до 10 г. лишаване от свобода. Полковникът е в ареста от 30 ноември 2018 г. поради подозрение, че може отново да извърши престъпление. Самият той, според неговия адвокат, не се смята за шпионин и твърди, че не е разгласявал държавни тайни във вреда на Австрия.

През месец юли австрийското вътрешно министерство обяви за международно издирване руския гражданин Игор Зайцев по подозрение, че работи за Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Той е обвинен в получаване на секретни сведения във вреда на Австрийската република. 65-годишният руски гражданин е заподозрян, че е вербувал полковника от австрийската армия, арестуван през 2018 г. за предаване на секретни данни на Русия, и че е бил негов водещ офицер.

Австрия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Путин: Русия изпълни своите задачи в Сирия

Русия изпълни своите цели в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските ...

Версия: Изчезналото момченце от Николаево е било отвлечено

Изчезналото момченце от село Николаево, община Стражица вероятно е било отвлечено. Това е основната версия, ...

Местан остава единствен обвиняем за смъртта на бебето

Автотехническата експертиза за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, е готова, седем месеца след тежкия ...

Педофил и изнасилвач на съд в Благоевград

С искане за по-лека мярка вчера в Окръжен съд се явиха Кирчо Бележанов от село ...

Секс скандал с главния надзирател на Бургаския затвор

Жесток секс скандал тресе затвора в Бургас. В затворническото общежитие в село Дебелт проверяват три ...

Захариева на официално посещение в Ангола

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Виндхук в Луанда. Тя ...