Home » България » Полицаите спират работа, ако не им се изплатят извънредните

Полицаите спират работа, ако не им се изплатят извънредните

Увеличение на заплащането за нощен труд поискаха с протест полицаите. Те се събраха пред Министерския съвет. Исканията им бяха изложени от председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

„Тук сме да защитаваме граждански права и да застъпим гражданска позиция. Близо година се опитваме да докажем нещо, което е било ясно на хората преди много години“, коментира Попов, припомняйки че и вътрешният министър Младен Маринов, и премиерът Бойко Борисов са полагали нощен труд и знаят за какво става въпрос. Той покани и останалата част от правителството да дойдат на една от нощните смени без да работят, за да разберат за какво става въпрос, пише dir.bg.

Попов изтъкна, че не е вярно, че протестиращите са тук за увеличение на възнагражденията за нощния труд само на полицаи, пожарникари и надзиратели в затвори.

„Настояваме за увеличение на минималното възнаграждение за всички, които полагат нощен труд. Искаме сериозно увеличение на минимума, който не помръдва повече от 10 години и е 0,25 лв.“, заяви Валентин Попов. Той припомни, че последно управляващите са направили жест към полицията в далечната 1942 година, когато им отпуснали допълнително пари за хляб.

Полицаите заплашват, че ще спрат да работят ако вътрешното министерство не заплати дължимите суми за последното тримесечие. Това предупреди заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

„Ние сме длъжни да се явяваме на повиквания, те са длъжни да изплатят всеки положен час. Някой лошо съветва господин Маринов, че ние би трябвало да се явяваме винаги! Да, ние трябва да се явяваме при повикване, но това не е безплатно и този, който го внушава на министър Маринов, е един лош съветник“, каза той в интервю за Дарик радио.

Той обясни, че полицаите не са получили заплащане за 100 извънредни работни часове около охраната на изборите и визитата на папата. Миналата година служителите на полицията в София са работили по охраната на над 65 000 мероприятия. Само за един ден, в една административна област, пожарникарите са реагирали на над 200 сигнала във връзка с лоши метеорологични условия.

„В края на краищата човешките възможности имат някакви граници. След като срещаме такова неразбиране по отношение на заплащането на положен вече извънреден труд, ние може би ще се възползваме от правото си да призовем нашите членове да откажат полагането на извънреден труд над 70 часа. Каквито и да са последиците от тези наши действия, те ще са вследствие на действия на нашите ръководители“, посочи Кузманов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Руските ракети Искандер получават очи и уши

Екипажите на ракетните системи „Искандер-M“ и „Точка-У“ са оборудвани с многофункционални дронове „Орлан-10“ и квадрокоптери ...

Ново поколение head-up дисплей и 3D филми в колата

Jaguar Land Rover разработва следващо поколение head-up дисплей технология, която може да излъчва информация за ...

Честото ставане до тоалетна през нощта е знак за…

Ако ви измъчват чести позиви за уриниране посред нощ, не само, че е адски неприятно, ...

Запали се и сметището във Велинград

Сметището във Велинград се е запалило тази сутрин, съобщи за бТВ Мирослав Стоянов, говорител на ...

Тръмп не разбирал защо трябва да ходи на срещата на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп през последните месеци е изразявал недоволство, че трябва да присъства на ...

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц

Ръководителите от Г-7 се срещат в югозападния френски град Биариц за тридневни дискусии, посветени на ...