Home » България » Полицаи почват да обикалят по всички домове – ще дирят опасни психично болни
Полицаи почват да обикалят по всички домове - ще дирят опасни психично болни
Полицаи почват да обикалят по всички домове - ще дирят опасни психично болни

Полицаи почват да обикалят по всички домове – ще дирят опасни психично болни

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР, пише в. Монитор.

Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция „Национална полиция“ и по-скоро към подразделенията й по области „да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения“. Това трябва да стане до края на тази година.

Идеята е кварталните полицаи да минават периодично през домовете на хората, които могат да създадат риск за обществото. Това са основно граждани с психични заболявания, които тормозят родителите и семейството си, както и такива, които системно се напиват. Именно те влизат в рисковите групи, които извършват тежки престъпления подобно на това в Нови Искър от преди няколко дни. Там 26-годишният Георги, който имал психично заболяване, което обаче не било диагностицирано по надлежния ред, изби цялото си семейство миналата седмица. Младият мъж посече с малка брадва майка си, баща си, баба си и брат си в семейната им къща в неделя вечерта. От изявление на прокуратурата ден по-късно стана ясно, че е имало данни за негови посещения при психиатър. Нямало информация обаче да му е било назначено някакво лечение или да са му били изписани лекарства, с които да контролира състоянието си.

Именно, за да се избегнат още подобни случаи, от МВР вече са разписали разпореждането за периодичен обход на такива проблемни семейства.

„Основна информация за тези хора имат именно кварталните полицаи. Те познават контингента по районите си. Идеята е те да ги посещават на определен период от време. Най-малкото, ако забележат нещо съмнително, ще могат своевременно да реагират или да подадат сигнал до съответната институция“, обясниха от МВР.

„В края на миналата година пък стана ясно, че около 20 процента от хората в България страдат от психични разстройства“, това съобщи проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

От думите му тогава стана ясно, че най-големите предизвикателства пред психичното здраве на българина са стресът, липсата на емоционална култура, липсата на навик за търсене на навременна помощ от психиатър, поради предразсъдъци, недостига на средства за психично здраве, липсата на добре развита мрежа за доболнична помощ и липсата на специалисти в някои региони. Три процента от хората с подобни проблеми пък извършват тежки престъпления.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Голям пожар опуши столичните квартали Младост и Горубляне

Пожар пламна между столичните квартали „Горублане“ и „Младост“, алармираха читатели на TrafficNews. Димът се стеле ...

Шофьор от Згориград се блъсна в три автомобила

Пиян шофьор от врачанското село Згориград предизвика катастрофа, като се удари в 3 паркирани автомобила. ...

Цвета Караянчева катастрофира край Хитрино

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент. Автомобилът, в който е пътувала, ...

Почитаме паметта на загиналите мотористи

За четвърти пореден път днес 15 септември ще бъде отбелязан Денят в памет на загиналите ...

Малката Бирма сам искал да се предаде

Задържаният в Дубай Георги Станоев – Малката Бирма най-вероятно ще бъде екстрадиран в България до ...

Мъж е в сливенска болница след жесток побой

Мъж е в болница, след като е бил пребит в Сливен, съобщиха от МВР. Нападението ...