Home » България » Почитаме Св. св. Константин и Елена

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена на 21 май. За християните император Константин е държавникът с най-голяма роля за утвърждаването на религията.

Константин поел престола от баща си Констанций, когато бил на 34 години. Управлявал без насилие, с разбиране към вярата на християните, с толерантност и отзивчивост. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор през 325 г. против ереста на Арий.

Починал на 65-годишна възраст, през 337 г., в Никодимия. Мощите му тържествено били пренесени в Цариград, в построената специално за него църква „Свети апостоли“.

Майка му царица Елена много преди сина си приела христовата вяра. Тя тръгнала на поклонение по земите, по които е ходил Христос. В Йерусалим открила животворния кръст Господен, на който бил разпнат Божия син, и построила няколко храма – в Йерусалим, Витлеем, Елеонската планина.

Векове по-късно, през 1200 г., открили мощите й в един гроб със сина й. За лечителската сила на тленните ѝ останки православният свят разказва чудеса.

За всичките заслуги на майката и сина към християнството църквата празнува в тяхна чест на 21 май.

На този ден се ходи в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена: кърпи, ризи, чорапи или животни – агне, теле и пр. Ходи се на лековита вода, мият се лицата за здраве и хубост.

В Странджанско на този ден са играли нестинарските танци. Смятало се е, че нестинарството е Божия дарба. Изпадналите в транс нестинари, предимно жените, вещаят и предсказват времето, което идва, дали се задават радостни и сити дни или болести, скъпотия и глад. Предсказват за отделни лица, но и за цялото село.

Днес имен ден празнуват Елена, Константин, Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна!

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

И Радев бял, и Гешев цял

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

САЩ и България обсъдиха концесията на летище „София”

„От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, услугите с ...

Северна Македония чака дата от Франция

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, че все още не е уточнена дата за започването ...

Служителят на бъдещето ще е робот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Личното ...

Докъде стигнахме за 30 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Философите ...

Хакери атакуваха лейбъристите

Лейбъристката партия, основната опозиционна сила във Великобритания, стана днес жертва на голяма кибератака, предадоха световните ...