Home » Свят » „Племенницата на руския олигарх“ се оказа босненска студентка

„Племенницата на руския олигарх“ се оказа босненска студентка

Предполага се, че през 2017 г. двама експерти по безопасност на промишлени предприятия, специализирани в индустриален шпионаж (единият от които преди това е бил свързан с тайните служби), заедно с вече известен детектив, както и адвокат от Виена, имаха идея, която по-късно се превърна в история, която в момента знае цяла Австрия. По всичко изглежда, че юристът е знаел някои пикантни подробности за личния живот на (бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан) Щрахе, съобщени му от бившия телохранител на политика. Разполагайки с тази информация, гореспоменатата четворка е планирала съвършен видео-капан, типичен, по-скоро, за спецслужбите, пише австрийският вестник Kronen Zeitung в материал, представен без редакторска намеса.

Студентка като примамка

Първо, трябваше да се намери момиче, което можеше да се използва като „стръв“ за лидера на Австрийската партия на свободата. За тази цел беше уреден цял “кастинг” на претендентите за тази роля. В крайна сметка я получи някаква студентка от Босна, занимаваща се с изучаване на селскостопански науки. Нейният хонорар беше до 7 хиляди евро на ден. Очевидно, с дълбоките си познания за това как правилно да ловува животни и да отглежда дървета, тя успява да произведе такова силно впечатление върху Йохан Гуденус, че той се хваща и организира фатална среща на „острова на вечеринките“ Ибиса.

Срещата се провежда в „напълнена“ с всевъзможни подслушващи и наблюдателни устройства вила, която, както се предполага, по-рано е използвана за други секретни операции. По време на срещата нейните участници уж не само пият алкохол, но и приемат други променящи ума вещества, за да може да се „развържат езиците“ на Щрахе и Гуденс.

След като записва това „пикантно“ видео, създаването на което, според следователя Герт Шмид, струва почти 400 хиляди евро, гореспоменатият „квартет“ планира наистина „голям бизнес“. Въпреки това, политическите партии и един голям строителен концерн отказаха да платят компромисна цена от 1,5-2 милиона евро, така че квартетът първоначално остава без нищо.

Немски клуб плати за видеото със злато

А сега „бомба“: през 2019 година в играта влиза някакъв немски клуб, който има банкови сметки в офшорка. Твърденията, че под маската на клуба, занимаващ се с покупката на предмети на изкуството на аукциони е бил скрит един вид „Център за политическа красота“ се отричат категорично. Но, както и да е, този клуб в крайна сметка плаща за видеото 600 хиляди евро в златни монети-кругеранди, които участниците в „квартета“ поделят между себе си. Адвокатът Рихард Сойер, представляващ обвиняемия юрист, отговори многозначително на съответстващ въпрос: „Без коментар“.

По-късно на немските издания на Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung бяха предоставени седем видео сегмента, а политическият трилър започна да набира скорост.

„Исках да извадя „кукловодите“ на бял свят“

Герт Шмид е известен като борец срещу незаконния хазарт и сега разследва политически скандал. В интервю за нашата публикация той говори за мотивите, които го накараха да се заеме с този бизнес.

Kronen Zeitung: Г-н професор Шмид, защо станахте „детектив на Ибиса“?

  • Герт Шмит: По мое мнение в тази история от самото начало нещо липсва, а именно информация за „кукловодите“. Реших, образно казано, да ги доведа „от зад кулисите“. Не искам малка група хора да определят нашата политика.

  • Какво знаеш за мистериозното момиче, което служи като „стръв“?

  • Тази дама говори четири езика, включително перфектен руски; Тя е студентка в един аграрен университет в Босна и е подходяща за жените, които г-н Щрахе предпочита. Предполага се, че таксата ѝ за този ден варира от 6 до 7 хиляди евро.

-Как в крайна сметка се състоя сделката за продажба на видеото?

  • Чрез клуба, който плати 600 хиляди евро в златни монети.

Какво са знаели спецслужбите

Веднага след като на всички политически партии беше предложен видеоклип с компрометираща информация за Щрахе, както и на един голям строителен концерн (макар и безуспешно), австрийските специални служби разбраха за това. В тази връзка съвсем в друга светлина се представя инициираната от тогавашния вътрешен министър Херберт Кикъл първа голяма операция на неговото ведомство – предизвикалият много спорове обиск в помещенията на Ведомството по защита на Конституцията и борба с тероризма (BVT).

Знаеха ли представителите на Австрийската партия на свободата за съществуването на видеоклип, който ги компрометира? Искали ли са, въз основа на това, че са били уверени, че това видео е в ръцете на BVT, да го изземат? На базата на някои изявления на високопоставени експерти в областта на сигурността може да се заключи, че наличието на седемчасов видеоклип, целящ „унищожаване“ на АПС, е известен също и на специалните служби на Германия и Испания.

Австрия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нашенка с рекорд по обир на коли в Гърция

Няколко часа гръцката полиция преследвала мъж и жена – българи, след като ги засякла да ...

Според CNN протестите в Чили са безредици, а в Боливия – борба за демокрация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Дахер ...

Марги Хранова сподели интимни новини

Лъчезарната естрадна певица Маргарита Хранова даде любопитно интервю за в. Труд, в което сподели много ...

В Гърция арестуваха българка за обир на коли

Двама българи, мъж и жена, са били преследвани няколко часа от гръцката полиция. Полицаи ги ...

Преслава се преобрази от любов (СНИМКА)

Преслава напълно промени начина си на живот, откакто е с любимия си Павел. Добричлийката, която ...

Ветеран от Втората световна стана блогър

97-годишната Алефтина Груздкова, жител на Екатеринбург, поддържа акаунт в Instagram под псевдонима @babushka1922. Жената публикува ...