Home » България » Плащаме 380 000 лв. за сладолед в затворите

Плащаме 380 000 лв. за сладолед в затворите

Държавата стимулира за добро поведение затворниците в българските затвори като ги награжава със сладолед на клечка. Това се вижда от обявление за обществена поръчка в сайта на Агенцията за обществени поръчки, обявена от Държавното предприятие „Фонд Затворно дело“.

Според Закона за обществените поръчки за всяка стока или услуга на стойност на или над 100 хил. лева трябва да бъде обявена публична обществена поръчка, съобщава Дарик. Според обявата за поръчката на сладолед на клечка, сандвич, сладолед във фунийка или такъв в чашка, целта ѝ е да „Подобри условията за изпълнение на наказанията на лишените от свобода“.

Стойността на поръчката е в размер на 380 000 лева, като за сравнение през 2017 г. стойността на идентична поръчка за доставка на сладолед е била в размер на 247 030 лв.

Така през жегите затворниците ще се разхладят със 112 хил. сладоледа на клечка, със 167 хил. сладости във фунийка, над 36 хиляди броя сандвичи-сладолед, 17 хиляди сладоледа в чашки, и над 101 хиляди сладоледа в кутии от различни грамажи, като леденото удоволствие е разпределено в лавките на местата за лишаване от свобода. Сладоледите ще бъдат доставяни при поръчка в разстояние на две години.

Според регламента на обявата доставките на ледената сладост за затворниците ще трябва да се случва един път седмично. А ако пък лишените от свобода твърде много харесат доставката на сладоледи на клечка, управата на затвора си запазва правото да им поръча и други видове, но с отстъпка от пазарната им цена. Единственото условие към фирмата-доставчик е да разполага със собствен или нает хладилен товарен автомобил. Както и на предишната обществена поръчка, водещ критерий за избор на доставчик, е ниската цена.

Оказва се, че близането на клечката от сладоледа е по-желана от затворниците. Така данъкоплатецът плаща за леденото удоволствие в затвора 0.77 лв. от джоба си. За сравнение, блаженството във фунийка в затвора струва едва 0.68 лв.

Тази година за първи път в поръчката е добавен и сладолед тип сандвич, който много се харесал на затворниците, и си поръчали специална доставка по килиите.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Голям пожар опуши столичните квартали Младост и Горубляне

Пожар пламна между столичните квартали „Горублане“ и „Младост“, алармираха читатели на TrafficNews. Димът се стеле ...

Тръмп: Ще пазим Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност САЩ да сътрудничат със Саудитска Арабия в подкрепа ...

Иран: Не сме нападали Рияд

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките с дронове срещу петролни обекти на ...

Захарова: САЩ трябва да компенсират Югославия

САЩ са длъжни да се извинят за бомбардировките в бивша Югославия през 1999 г. и ...

И съседите се обявиха срещу гей парадите

Движението в центъра на Белград беше блокирано от група протестиращи, които се обявяват срещу провеждането ...

Пъклен замисъл на Уго Чавес срещу САЩ

„САЩ да бъдат наводнени с кокаин!”. Такава заповед е издал покойният президент на Венецуела Уго ...