Home » България » Петролът поскъпна шоково, а горивата …

Петролът поскъпна шоково, а горивата …

Ситуацията е извънредна за петролния пазар. Това е едно поскъпване с 12% за една нощ. Не е ясно за колко време ще е възстановено производството. Ще има повишаване на цените на горивото и у нас.

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ експертът Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Бързо ще се случи вдигането на цената, но не мога да кажа точно с колко. Предполагам, че ще е нещо в рамките на жълти стотинки“, каза той. „В този случай всички реагираха мигновено. Вчера наблюдавах цените на плацовете, те се вдигат много бързо.

Пазарът обаче реагира по начин, който счита за нормален, когато има риск. Ние не знаем какво ще се случи“, добави експертът. „Със сигурност нещата в един момент ще се нормализират. Пазарът на петрол зависи от търсенето и предлагането, тъй че отново ще дойде балансът“, прогнозира Бенчев.

„Голяма част от страните, в които се добива суровият петрол, са рискови.

Опасността не е преминала. На други места може да се случи същото и пазарът се страхува от това“, заяви той.

„Това, което се случи в Саудитска Арабия с нападението над рафинерията там, е много сериозно. Война за петрола се е случвала, и да пази Господ, да се случи пак. Не е добре да дрънкат оръжия, защото Иран контролира Ормузския пролив и ако той бъде затворен – тогава светът ще има много голям проблем с петрола“.

Това заяви от своя страна в ефира на „Денят започва“ по БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. По думите му Саудитска Арабия, САЩ и Русия са в топ три на страните по търговия с нефт.

Попитан дали ще поскъпне бензина у нас, той заяви, че България е малък пазар и той се предопределя от цените на петрола в ЕС. Ако цените се стабилизиран на 60-70$ за барел, то тогава ще има и леко отражение на цените на горивото у нас.

„Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас, нищо че не внасяме петрол от там“, смята още Делчев. Според него цената на петролните продукти е пазарна. Колко ще се продава едно гориво зависи от това, което се случва на пазарите отвън, вметна още той.

Попитан дали ще видим на хартия предложението на министерство на финансите на касовата бележка да е отразено кой колко плаща, Делчев заяви, че не подкрепя това предложение и това спомага да се правят картели между отделните играчи на пазара.

Тази свръх прозрачност не е полезна, категоричен е още изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Прощаваме се с Милчо Левиев

Прощаваме се с големия български музикант Милчо Левиев – музикалният бунтар, който живееше по нотите ...

Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти

„Гласувайте за истинските патриоти! Те са доказали с работата си, а не просто на думи, ...

Тръмп няма да налага санкции на „приятеля“ Ердоган

Американският президент Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, ...

Разследват футболен гранд за финансови машинации

Един от най-успешните клубове на Източна Европа е обект на сериозно разследване за финансови машинации. ...

В София се състоя прожекцията на „Керченски пленници“

На 12 октомври, преди отбелязването на Деня на защитника на Украйна (14 октомври) в София ...

Вучич: Косово е Сърбия

Косово е Сърбия. За това настоя за пореден път сръбският президент Александър Вучич. Вучич заяви, ...