Home » България » Петкова инспектира отсечка на „Балкански поток“

Петкова инспектира отсечка на „Балкански поток“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна с напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на град Кнежа, от където преминава „Балкански поток“ на територията на Северна България.

По-рано днес бе пуснат в експлоатация първият етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на „Балкански поток“ – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генераленият директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Министър на енергетиката на Сърбия Аленсандър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до компресорната станция „Странджа“. Според него „Балкански поток“ ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на „Балкански поток“ и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион.

По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

Министър Теменужка Петкова и официалните гости инспектираха напредъка на строителните дейности на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км от компресорна станция „Полски Сеновец“, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо – сръбската граница. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Най-съвременни ГИС решения в сферата на енергетиката

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев връчи награда за „Дългогодишен принос в използване ...

Пускат движението по опожарения мост на Струма предсрочно

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно. Фирмата, която укрепва повредения след пожара през лятото мост ...

Петкова уверява: Няма да има недостиг на газ у нас

Няма да има дефицит на природен газ в България ако от 1 януари Русия спре ...

До края на годината тръгва нова концесия за летище „Пловдив“

До края на годината предстои да бъде обявена отново концесията на Летище Пловдив. Това обяви ...

Русия създава хеликоптерна база в Сирия

Русия е започнала създаването на хеликоптерна база в североизточния сирийски град Камишли, съобщи военният канал ...

Tesla без шофьор тръгна в насрещното (ВИДЕО)

Очевидци заснеха Tesla Model 3 да излиза самостоятелно от паркинг и да поема в насрещното ...