Home » България » Пет медала за учениците ни от Международната олимпиада по физика

Пет медала за учениците ни от Международната олимпиада по физика

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от Международната олимпиада по физика, която се състоя в Тел Авив, Израел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Юбилейното 50-о издание на олимпиадата се е състояло от 7 до 15 юли и в него са участвали ученици от 80 държави от цял свят. Състезателната част на олимпиадата е била в рамките на два дни в два кръга – теоретичен /3 задачи в няколко физични направления, за които са необходими 5 часа/ и практически /една или две задачи също с петчасова продължителност/. Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

И петимата участници в националния ни отбор са завоювали отличия. Сребърни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас и Иво Петров от 11-и клас в Софийската математическа гимназия.
Бронзови отличия са получили Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък, както и Владимира Иринчева от 12-и клас и Васил Николов от 10-и клас, и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия в София.

Пет медала за учениците ни от Международната олимпиада по физика

Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и главен асистент Нено Тодоров, които са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1967 г. до 2019 г., включително, отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика. България участва във всички издания на олимпиадата от тогава до днес.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Разследват шефове на Volkswagen

Германски прокурори заявиха, че са повдигнали обвинения за присвояване срещу четирима изпълнителни директори на Volkswagen ...

Арестуваха младеж от Ямбол, ритал възрастна жена на улицата

В Ямбол са арестували 22-годишен мъж за хулиганство, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 11 ...

Мая Манолова: Не ме е страх, Борисов, теб те е страх

„Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители ...

Роджър Федерер се върна на победния път

Роджър Федерер запази шансовете си да се класира на полуфиналите на Nitto ATP Finals в ...

Катастрофа и адско задръстване на Околовръстното в София

Пътнотранспортно произшествие между тежкотоварен камион и лек автомобил е станало на Околовръстния път в София. ...

Поредна тежка катастрофа със загинал

28-годишен мъж е загинал при пътнотранспортното произшествие на пътя Силистра – Добрич в района на ...