Home » България » Пенсиите най-трудни за хората над 45 години

Пенсиите най-трудни за хората над 45 години

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти.

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. Разчетите сочат, че през следващите десетина години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната благодарение на въведеното ежегодно повишаване на необходимите възраст и стаж за пенсиониране, отбелязва в. „Труд“.

През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040-2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП, пише в анализа. А разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП.

Това означава, че за да бъдат осигурени пенсиите на настоящите 45-годишни граждани, когато те станат на 65 години, хазната ще трябва да свие някои от другите си разходи, да повиши данъците, или бюджетът да има дефицит, т.е. да живеем на кредит. Разбира се, управляващите може да изберат и друг вариант – след няколко години отново да повишат възрастта за пенсиониране, или просто отпусканите нови пенсии да бъдат по-малки спрямо доходите на работещите хората. Като цяло обаче прогнозите са пенсиите да бъдат около половината от осигурителния доход на хората в годините преди пенсионирането им.

Ситуацията става още по тревожна, ако се погледнат и прогнозите за броя на населението и средната възраст на гражданите.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Пак се изложихме пред чужденците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Противник на Тръмп: Без бизнес в чужбина

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина Джо Байдън заяви, ...

Масова чистка в елитен клуб

Спортно-техническият щаб на Дунав (Русе) предвижда масова чистка. Тя ще влезе в ход от днес, ...

Григор Димитров започва работа с нов треньор

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започва днес работа с Крис Гро, съобщава Tenniskafe.com. Специалистът е ...

Русофилът Малинов: Откъде-накъде ще ме наричат шпионин?

„Продължавам да съм учуден и обиден за обвинението в шпионаж. Това, което мисля аз, го ...

КАТ погва пияните и надрусани шофьори

От днес до 15 декември на територията България, както и на всички страни-членки на Европейската ...