Home » Любопитно » Пенисът се променя с възрастта

Пенисът се променя с възрастта

Не е тайна, че сексуалната функция при мъжа се променя с напредването на възрастта. С намаляване на количеството на половия хормон тестостерон, отделян от организма му, периодите за постигане, първо, на възбуда и после, на еякулация стават по-продължителни. Ерекцията след първия полов акт, не е невъзможна, но и тя изисква повече усилия и време.

Възрастта след четиридесет е свързана и с отделяне на по-малки количества еякулат и по-ниско качество на спермата.

Периодът между 40 и 70 години носи своите предизвикателства за мъжа, тъй като все по-често му се налага да се справя с притеснително появяващите се признаци на еректилна дисфункция. Процентът на „можещите“ мъже в този период пада драстично от 60 % до 30 %, по данни на американско специализирано проучване.

След четиридесетте при мъжете се появяват и проблеми с уринирането. Отслабването на струята при уриниране се дължи на последствията от отслабналата мускулатура на пикочния мехур и в много случаи на увеличение на простатната жлеза, което влияе и на сексуалния живот и потентност.

Според американските специалисти и проведени от тях проучвания, мъжете след 40-те имат опасения и се страхуват от промени с размера и формата на външните им полови органи, които много по-често са основната причина за отказа им от сексуални преживявания.

Действително пенисът се променя. Срещат се две съществени изменения. Главичката на пениса (глансът) постепенно губи лилавия си оттенък, в резултат на забавения кръвопоток. Наблюдава се и слаба загуба на пубисното окосмяване, което също би обезпокоило някои.
Защо намалява кръвооросяването и до какво води това?
С възрастта мъжът е склонен да наддава на тегло. При натрупване на мастни тъкани в ниската част на корема, се наблюдават някои промени, свързани с размера на пениса. По принцип натрупването на голямо количество мастни тъкани около пубисната кост, само визуално „скъсява“ дължината на органа, подчертават експерти от Университета на Калифорния, Сан Франциско. „Понякога това е силен аргумент пациенти с наднормено тегло да се мотивират да отслабнат.“, споделя д-р Роналд Тамлър, директор на Програма за мъжко здраве от болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Намаляването на дължината и дебелината на пениса е незначително. Например, при дължина от 15 см през тридесетте години, на 60-70 години може да се очаква намаляване до дължината 13-14 см.

Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса: наличието на мастни субстанции (плаки) в малките кръвоносни съдове на половия орган и тяхното бавно отстраняване от кръвопотока. Наличието на мастни клетки забавя кръвообращението и рефлектира на кръвооросяването. Т.е. причините за по-малкия размер са същите, които водят до развитие на известното заболяване атеросклероза, при което се образуват уплътнения в коронарните съдове, условие за поява на сърдечни атаки. Така че добрата профилактика срещу атеросклероза, правилният начин на хранене и двигателната активност, които да освобождават тялото от излишния холестерол, ще се отразят положително и в насока удължаване на активния сексуален живот.

Другата причина за „свиването“ на размера на пениса се крие в относителното намаляване на еластичността на колагена в клетъчните слоеве, покриващи кавернозните му тела. Ерекцията се осъществява с изпълването с кръв на тези кавернозни тела, а уплътненията в кръвоносните съдове са причина за по-слабия приток на кръв, забавяне и по-слаба ерекция.

От началото на четиридесетте тестисите също започват да намаляват размера си. Докато при тридесетгодишния мъж са около 3 см в диаметър, при 60-годишния са около 2 см в диаметър.

При мъжете на средна възраст все по-често се срещат случаи на изкривяване на пениса. Състоянието е познато като болест на Пейрони. Изпитва се дискомфорт и болка при ерекция и невъзможност за осъществяване на коитус, заради образуване на тъкани, които придърпват и изкривяват формата на органа. Диагнозата се поставя от специалист и изисква оперативно отстраняване на тъканите, водещи до изкривяването.

По данни на множество проучвания чувствителността на пениса при мъжа също се мени, става по-слаба. Не е ясно дали по-плътният контакт и други похвати дават по-висок резултат в достигането на оргазъм.

Според специалистите промените, свързани с пениса не са причина да повлияят на сексуалния живот на мъжа. Едно от последните изследвания, включващо 2213 мъже, показва намаляване на еректилната функция, либидото и способността за еякулация, но само при тези, които изпитват лична неудовлетвореност от секса, пише Puls.bg. А най-добрият начин един мъж да изпитва задоволство от секса е, когато е в състояние да достави удоволствие на своята партньорка. За това, категорични са медиците, не се изискват подвизи в леглото или голям пенис.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ционисти искат оставката на Тома Белев

Федерацията на ционистите в България призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността ...

От кои зодии са най-умните жени

Независимо дали сте властни Овни или грижовни Раци, не забравяйте, че всеки зодиакален знак има ...

Неделчо Михайлов: Варна е уморен от очакване за промяна град (ВИДЕО)

Лесно се реших да се кандидатирам за кмет на Район „Приморски“. Аз живея там от ...

Русия: Турция да иска разрешение от Асад!

Кремъл заяви, че Турция се нуждае от разрешение от сирийското правителство за разполагане на свои ...

Уникални СНИМКИ от бедните години на Дарина Павлова

На крачка от 54-тия си рожден ден Дарина Павлова намира място в списъка на най-богатите ...

Дясната дилема – Мая или Йорданка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...