Home » България » Патриарх Неофит се срещна с американската посланичка

Патриарх Неофит се срещна с американската посланичка

Българският патриарх Неофит прие днес новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа. Срещата се състоя в Софийската митрополия, съобщиха от Българската патриаршия.

На срещата са участвали също Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарха, архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев – началник на отдела „Връзки с обществеността“ при Светия синод на БПЦ.

Посланик Херо Мустафа е изразила своята благодарност за възможността да се срещне и разговаря с предстоятеля на Българската православна църква в началото на своя мандат като посланик на САЩ в България. „Всеки ден се старая да отделям време да опозная вашия красив град, страната и прекрасните хора, които живеят тук“, е казала Херо Мустафа. Патриарх Неофит е обърнал внимание на това, че страната ни има доста силна емиграция в Съединените щати, като е допълнил, че някои от нашите сънародници там са устроили добре своя живот в САЩ. „Мнозина са устроили своя живот на този континент. Успели са да устроят и своя духовен живот“, е казал патриарх Неофит. Той е допълнил, че на територията на САЩ Българската православна църква има своя епархия, която обгрижва духовно хиляди българи. Той е изразил и своите надежди някой ден сънародниците ни да се приберат в България.

„Тази свързаност с историята я забелязвам навсякъде, не само в София, но и в цялата страна. Смятам, че е важно гражданите на всяка една държава да имат тези качества. Да бъдат горди със своята история, култура и традиции“, е казала посланик Херо Мустафа. Тя е споделила още, че първата ѝ работа като дипломат е била в Гърция и е допълнила, че има опит от това колко важна е връзката на Православната църква в обществото.

На приема е бил повдигнат и въпросът за бъдещи съвместни проекти и дейности. „Надяваме се във времето, тук да имам възможността да допринеса за още по-голямо сплотяване на взаимоотношенията ни и за подобряването на жизнения стандарт в региона“, е казала посланик Херо Мустафа.

Срещата е завършила с пожелание за ползотворна работа, както и са били изразени надежди за бъдещи срещи и за реализирането на общи проекти.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Двама младежи ранени в катастрофа

Двама младежи са пострадали при катастрофа между автобус и лек автомобил в Шумен. Това съобщиха ...

Радо Янков с далеч по-добро представяне във втория си старт за сезона

Още във втория си старт за Световната купа Радо Янков показа на цял свят, че ...

64-годишен загина в пожар

64-годишен мъж е загинал при пожар в дома си в кубратското село Севар. Това съобщиха ...

Полицията обсади зимните курорти

Засилено полицейско присъствие заради студентския празник се очаква днес. Собствениците на хотели и заведения са ...

Терористът от Флорида се радикализирал сам

Саудитецът, който уби трима души в американска военноморска база във Флорида, е критикувал САЩ и ...

Ето кое е първото и най-важно условие да имате качествен секс

Несъмнено е, че собственото ни отношение към самите нас влияе на качеството на секса, който ...