Home » България » Паси: Русия е част от проблемите в света

Паси: Русия е част от проблемите в света

“Доверието е едно, а силата на НАТО е друго. Притеснява ме не доверието, а обективната сила на Алианса.“

Това заяви пред Нова телевизия председателят на Атлантическия съвет Соломон Паси по повод 15-ата годишнина от присъединяването на страната ни в НАТО.

„Светът и Европа са по-различни от онази политическа идилия, която цареше след падането на Берлинската стена. Днес Русия отново е част от проблема, а не част от решението както беше преди 25 години. Това беше светлия период от историята след падането на СССР, категоричен е Паси“. „Първостепенният проблем на НАТО е в Черно море – геополитическата линия на разделение е по средата на Черно море и Изтокът и Западът се срещат там.

С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние сме в нова ситуация, НАТО доста късно сега започва по-активно присъствие в Черно море“, уточни Паси. Той добави, че отказът от военно присъствие на НАТО в Черно море е изострило апетита на Русия и това е довело до анексията на Крим и кризата в Грузия. „Алиансът трябва да има усмирителен характер в Черно море. НАТО не е нападателна, а защитна организация“, посочи бившият външен министър.

По отношение на изострянето на диалога с Турция, Паси каза, че не трябва да се слушат политиците по време на избори, каквито имаше в югоизточната ни съседка. „Турция е цяла планета, там трябва да се говори за процеси. Двата процеса, които движат Турция е европеизацията и ислямизацията“, каза бившият дипломат номер 1.

„След преврата, Ердоган е благодарен на Русия, които го предупредиха за него. Този меден месец между Путин и Ердоган ще продължи дълго. При евентуален конфликт между НАТО и Турция трябва да е ясно, че на Турция ще може да се разчита много по-малко отколкото преди десет години“, категоричен е Паси.

“Бих настоявал българските специални сили да се ангажират по-плътно с авиокатастрофата в Македония, при която загинаха четирима българи. Не бих се доверил на телефонни разговори на държава, която не е член на НАТО, те нямат необходимия капацитет“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...