Home » Свят » Париж ще бори жегата с…

Париж ще бори жегата с…

Париж усети ефекта на глобалното затопляне преди броени дни, когато Западна Европа се задъхваше в нетипичните за края на юни горещини. Това накара парижките общинари да ускорят плановете за освежаване на френската столица, пише в. „Фигаро“.

И без рекордните горещини Париж е известен като „остров на горещината“. Там температурите обичайно са с 3 градуса по-високи от тези в селските райони на Франция. Когато е горещо, разликата може да достигне и 10 градуса.

Плановете за разхлаждане на града предвиждат повече зеленина и по-малко асфалт. До края на мандата си, тоест до март 2020 г., кметството има намерение да разшири зелените площи с 30 допълнителни хектара, да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади и да отдели 30 хектара площи за градско земеделие.

Париж ще бори жегата с...

Плановете са в града да се обособят колкото се може повече острови на зеленината. За целта ще бъдат създадени така наречените градски гори в допълнение към съществуващите сега паркове и градинки. Терен на тези гори ще бъдат първите етажи на някои малко използвани паркинги, като например този пред кметството на Париж. Там ще бъде докарана почва и ще бъдат посадени високи дървета. Операцията ще струва няколко милиона евро, но резултатът ще е истинска прохлада.

Дворовете на училищата пък ще бъдат превърнати в оазиси със сянка и вода и ще бъдат отворени за всички в горещините. Там ще могат да идват в жегите парижани, живеещи на около от 200 метра от училищата. Експеримент в тази насока ще се извърши в 10 училища през 2020 г.

Кметството предвижда и обособяването още от това лято на 41 охладени зали из целия град, предназначени за 175 000-те жители на френската столица, които са на и над 75 години и за бездомниците, тоест за онези, които страдат най-много от жегите.

Париж ще бори жегата с...

Градските власти са в процес на оценяване на три нови типа пътни настилки, които са по-светли и промокаеми и при които покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено.

Кметството разчита и на ангажимента на гражданите посредством разрешително за озеленяване, което ще се издава на всеки доброволец, който иска да озелени място в столицата по свой избор.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...

Клиент заспа в такси и прекоси…

Клиент от Единбург заспа в такси и се събуди на другия край на Шотландия, съобщи ...

Щайнмайер изненадан от Украйна

Президентът на Германия Франк – Валтер Щайнамйер е изненадан от реакцията на украинските граждани спрямо ...