Home » Бизнес » Пари за отпуск: по колко получават германците?

Пари за отпуск: по колко получават германците?

Работещите в Германия имат право на минимум 20 дни годишен отпуск, освен съботите и неделите, а работодателите нерядко добавят към тези дни и още. По правило на наемните работници се полагат и пари за отпуск. Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка. Става дума за доброволен жест от страна на работодателя или за плащане по силата на синдикално споразумение, фиксирано в тарифните договори.

В предприятия с колективни трудови договори шансовете да се получат допълнителни средства за отпуск са два пъти по-големи, отколкото във фирмите (обикновено по-малките), в които няма тарифни споразумения. Това показват данните от допитване, проведено от Института за икономически и социални изследвания WSI-Tarifarchiv.
Кой взима най-много пари за отпуск?
По данни на Федералната статистическа служба, размерът на отпусканите пари за годишен отпуск е около 1280 евро бруто. Но това е средната сума – разликите между отделните сфери на заетост и отделните региони на страната са доста големи. Сумите, които са най-близко до средностатистическото ниво, се изплащат в строителството, химическата промишленост и търговията.

В машиностроенето и в автомобилостроенето парите за отпуск надвишават средното ниво и са съответно 2358 и 2113 евро. Сериозни парични суми за отпуск получават и научните работници, които са заети с изследвания и нови разработки – средно около 2342 евро годишно. Над 2 000 евро за отпуск получават също и работещите в енергоснабдяването, застрахователните и финансовите услуги.

А кои са „онеправданите“ сфери? Най-малко пари за отпуск се получават в селското стопанство, в хотелиерството и ресторантьорството, в библиотеките, архивите и музеите. В държавните предприятия, в сферите на отбраната и на социалното осигуряване няма пари за отпуск, но пък в края на годината служителите обикновено получават коледна премия – един вид 13-та заплата.
На Изток и на Запад
Парите за отпуск зависят и от размера на фирмата. В малките предприятия с не повече от 100 служители, допълнителни средства получават малко повече от една трета, в големите – почти 60 процента от заетите. Значение има и регионът, в който е базирана фирмата. В западната част на Германия пари за отпуската получават почти половината от работещите, в източната част – само една трета. Обяснението е, че в източната част на Германия има по-малко големи предприятия.

И полът играе известна роля: пари за отпуск получават близо 50% от мъжете и 41% от жените. Според анализаторите, това се дължи на факта, че мъжете по-масово работят в промишлената и в инженерните професии, където има по-големи предприятия, а и заплатите са по-високи.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ще има ли евтино Bugatti за всеки ден?

Марката Bugatti води преговори с компанията-майка Volkswagen за създаване на нов модел. По предварителна информация, ...

Lada срещу ядрена ударна вълна (ВИДЕО)

Какво би се случило с лек автомобил при ядрена експлозия показва експеримент на руското Министерство ...

Въпреки уверението на Борисов за болничния, синдикатите излизат на протест

Двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ не се отказват от намерението да организират национален ...

Радев: Ултиматуми не приемам

Ултиматуми не приемам. Ще се произнеса по темата за назначаването на Гешев в обозрим срок ...

Водка с кисели краставички: най-лошата комбинация за стомаха

Една от най-известните комбинации с високоградусов алкохол е руската класика водка с кисели краставички. Но ...

САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради…

Преговорите между официални представители на Южна Корея и САЩ относно споделянето на издръжката на американските ...