Home » България » Папата даде първо причастие на 242 деца в Раковски

Папата даде първо причастие на 242 деца в Раковски

Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в град Раковски. Преди да приемат първото си причастие малчуганите са били подготвяни в продължение на месеци за този ден от специален учител по вероучение. Децата получиха от папата Франциск хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта на Исус Христос, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Първото причастие започна с традиционното поднасяне на дарове, които бяха осветени. Светият отец измоли слизането на Светия дух над тях. „Когато пием кръвта Му, пролята за нас, ние се очистваме. Затова пеем химна на неговата слава“, заяви папа Франциск и след това църковният хор изпълни песента „Свят, свят, свят, Си Господи“.

Папата даде първо причастие на 242 деца в Раковски

Преди причастието беше изпълнена молитвата „Отче наш“, която е типична за всички християнски вероучения. След това участващите в богослужението заедно с папа Франциск размениха помежду си „целувката на мира“ с думите: „Христос е между нас“. Това е един от най-древните символи на мира – след молитвата „Отче наш“ по този начин участващите показват своето смирение.

„Постарайте се да мълчите в сърцата си. Помислете за това, че Иисус Христос за първи път идва във вас. Той ще дойде във вас след това още много пъти. Мислете за вашите родители, за вашите баби и дядовци, за вашите приятели. И ако сте се скарали с някого, простете му преди да пристъпите към олтара“, заяви папа Франциск в свое наставление към децата преди първото причастие. След това Светият отец пречисти децата с тялото и кръвта на Иисус Христос, въплътени във виното и хляба.

Всички деца, които приеха Христос за първи път, бяха облечени в бели дрехи, символизиращи чистота и празничност. „Приеми, Господе Иисусе, нашите молитви и изпълвай живота ни със своята любов“, заяви в свое кратко молитвено обръщение папа Франциск.

Пловдив / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Магистралните потоци в съзнанието на Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Ботев Пд подписва с талантлив младок

Юношата на Ботев (Пловдив) Димитър Тонев ще получи днес предложение за първи професионален договор, информира ...

20 г. от приемането на България в ЦЕРН

България отбелязва 20 години от приемането ѝ като пълноправен член на ЦЕРН (Европейската лаборатория по ...

Предал ЦСКА прибра 32 хил. лева от Армията

Кредиторите вече си получават парите от 8-те милиона лева, които ЦСКА плати за клубната емблема. ...

Култов вратар влиза в групата на Лудогорец

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов може да попадне в групата на тима за домакинството на ...

Безпомощната свобода

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Около ...